Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 

Baranya Megyei SZC
II. Béla Technikum
és Kollégium
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Archívum


Tudnivalók az írásbeli érettségi vizsgákkal kapcsolatban

Kedves Érettségiző diákjaink!
Az írásbeli érettségivel kapcsolatban emlékeztető:
-Magán az autóbuszon nem fogsz tudni jegyet venni, meg kell venned elővételben vagy mobilon, részletek itt.
-Az orrot és a szájat takaró maszk nélkül nem szállhatsz fel a buszra, tehát induláskor legyen nálad maszk (sál, kendő, stb.)
-Az iskola épületébe se jöhetsz be maszk nélkül, tudunk adni, akinek szükséges.
-Fél órával kezdés előtt kell a TEREMBE érkezni. A fertőtlenítés és a távolságtartás miatt (= nem jöhettek be egyszerre) a belépés is időigényes, ezért még ennél is korábban érkezz meg.
Némi matematika: ha egy százalék a fertőzöttek aránya (az OTP letesztelte a dolgozóit, és ez lett az eredmény), akkor az azt jelenti, hogy ha egy emberrel találkozol, akkor 99% hogy nem fertőzött, ha tízzel akkor 0,99 a tizediken azaz 90% hogy nem találkoztál fertőzöttel, ha száz emberrel találkozol akkor már csak 37%.
Ez persze nem a megfertőződés esélye, mert az 1% betegnek kis része még, nagyobb része már nem fertőz, továbbá az sem mindegy, hogy az a találkozás csókot vagy négy méterről történő integetést jelent. De a lényeg, hogy minél kevesebb emberrel találkozz, és minél kevésbé közelről, ne adjunk esélyt a vírusnak. Attól, hogy valaki (még vagy már) tünetmentes, még lehet fertőző, tehát a helyes viselkedés magunkat és másokat is potenciálisan fertőzőnek gondolni. Ne csoportosuljatok az írásbeli előtt és után, ha teheted ne tömegközlekedéssel érkezz. A veszély a fiatalokra nem nagy, inkább attól kell félni, hogy továbbadod a vírust mondjuk négy emberek, ők újabb fejenként négynek, és mondjuk az így megfertőzött 16 emberből egy belehal a betegségbe. Viselkedj felelősen! Ha sokan viselkednek felelőtlenül a fertőzés berobbanhat, és a mostaninál szigorúbb korlátozások léphetnek életbe.

A fertőzést terjesztő mikocseppek beszéd és köhögés közben kerülnek a levegőbe, normál légzés során csak minimálisan, ezért amíg csendben írod a dolgozatodat, leveheted a maszkot, hogy ne zavarjon. (Ebből következik, hogy ha kérdezni szeretnél a felügyelő tanártól, előtte vedd vissza a maszkodat.)
A maszkot a kötőjénél fogva vedd le, ne nyúlj bele, ne fogd meg a belső oldalánál. Ha hazaérsz, vedd le a maszkod, moss kezet, cseréld le a ruháid, majd ismét moss kezet. Megfontolnadó a hajmosás is, különösen ha idős vagy beteg hozzátartozóval élsz együtt.

20200503 19:05 by BSz


BÚCSÚZUNK VÉGZŐS DIÁKJAINKTÓL

Hirdetmény érettségiző tanulóinknak (sürgős)

Kedves érettségiző Tanulók! A Kréta rendszeren keresztül is kiküldtük ezt az üzenetet.
A módosításhoz beküldendő űrlap

20200418 14:53 by BSz


Tavaszi szünet

2020. április 9-14-ig
(utolsó tanítási nap 2020. április 8. szerda, első tanítási nap 2020. április 15. szerda)

20200406 18:09 by TZs

Kedves Tanulók!

Miután az új hírek miatt folyamatosan lejjebb kerül a hírfolyamban a tanárok e-mail címét és a tantárgyak kurzuskódjait tartalmazó táblázat, így azokat ezentúl a "Kisokos diákjainknak" menüpontban is megtaláljátok.
Ha valakinek informatikai problémái támadnak - nem tud feltölteni, megnyitni, stb. az keresse e-mailben Török Zsoltot, Joós-Békési Andrást vagy Zétényi Piroskát.

20200326 8:47 By BSz

Tisztelt Szülők, Kedves Tanulók!

Az iskola 2020. március 18-án szerdán 7.30 és 15.30 között lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy az iskolában tartott taneszközeiket, illetve a kollégiumban hagyott ruháikat, felszereléseiket hazavigyék. Felhívjuk a tanulók figyelmét arra, hogy az udvaron egymástól két méter távolságra várakozzanak, az épületbe meghatározott rend szerint lehet belépni, és minél gyorsabban el kell hagyni azt.

20200317 12:22 By BSz

Hirdetmény
Kedves Tanulók, Tisztelt Szülők!

A mai napon elkezdődött, és holnapi nap folyamán befejeződik a digitális tanulási felületek elkészítése. Ezzel kapcsolatos tanulói teendők:

A tanuló lépjen be a felületre a classroom.google.com oldalon. Ha nincs google-fiókja, regisztráljon. Ezután a jobb felső sarokban látható "+" jelet használva csatlakozzon azokhoz a tanórákhoz, amiket eddig órarend szerint látogatott. A tanulónak március 17-én éjfélig regisztrálnia kell a már létrehzott kurzusokba, ugyanis az oktatás elkezdődik a digitális felületen. Ha bármilyen technikai problémája merülne fel, keresse osztályfőnökét, illetve a tárgy oktatóját!

Oktatók e-mail címei itt. (folyamatosan frissül)
A kurzusok kódjai itt. (folyamatosan frissül)

Frissítés: oktatóvideók:
Belépés, ha már van Google-fiókunk
Google-fiók létrehozása

Ami a külső (nem iskolai) gyakorlati képzőhelyeken tartott szakmai gyakorlatot illeti, jelenlegi ismereteink szerint:

Rendészeti őr és a húsipari termékgyártó tanulóink képzőhelyei úgy nyilatkoztak, hogy - a jelenlegi rendkívüli helyzetre tekintettel - a tanulók nem mehetnek gyakorlatra.

Pék és pék-cukrász tanulóinkat fogadja a gyakorlati képzőhely, amennyiben a szülő/gondviselő nyilatkozik arról, hogy engedélyezi gyermeke gyakorlati képzésen való részvételét. Az engedélyezést a Kréta rendszeren küldött üzenetünkre válaszként lehet megadni leggyorsabban. Gondviselői engedély hiányában a tanuló nem mehet gyakorlatra, a hiányzás igazoltnak minősül. Nagykorú tanuló szintén a Kréta rendszeren keresztül jelezze, megy-e gyakorlatra.


20200316 19:02 By BSz


Tájékoztatás

A Kormány 1102/2020 (II. 14.) határozata új munkarendet vezetett be a köznevelési és szakképzési intézményekben. 2020. március 16-tól az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben kerül megszervezésre:

a digitális munkarendben a tananyag kijelölése, a tanulási folyamat támogatása és ellenőrzése személyes találkozást nem igénylő módon történik.

2020. március 16-tól a szülői igények alapján - indokolt esetben - a Pécsi Szakképzési Centrum munkanapokon megszervezi a tanulók napközbeni kiscsoportos felügyeletét.

Kérjük, hogy folyamatosan figyeljék az iskola honlapján, facebook-oldalán, illetve az e-Kréta felületén megjelenő információkat!

Zakk Anna

igazgatóEFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosító számú kiemelt projekt

„Gyermek és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése”
A kiemelt projekt alapvető célja a 16 év alatti lakosság mentális egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása.
A projekt keretében kidolgozott szakmai irányelvek alapján betegtájékoztatók is készülnek, amelyekből öt témakörben:
-Evés
-Viselkedés
-Szorongás
-Hangulatzavar
-Kóros szerhasználat
A típusonként 5000 db nyomtatott tájékoztató, továbbá ezek digitális letölthető változatai már rendelkezésre állnak az információt szerezni kívánó potenciális páciensek és szüleik, valamint segítők, tanáraik számára.


A szakemberek meggyőződése, hogy a betegtájékoztatók használata növeli a rászorulók kezelésébe jutásának és adekvát ellátásba irányításának esélyét, valamint segíti az érintett családokat a kérdéses probléma felismerésében és a kliens megfelelő szakemberhez, szolgálathoz irányításában.
További információkat az ÁEEK honlapján, a projekt oldalára kattintva, illetve a projekt saját honlapján https://gyerekpszichiatria.hu/ talál.

20200303 21:58 by TZs

Ingyenes nyelvtanfolyam!

A GINOP 6.3.1 "Idegen nyelvi képzések fejlesztése" pályázatból finanszírozott intenzív nyelvtanfolyamra lehet jelentkezni 2020 február 28-ig.

Jelentkezők köre: 16-65 év közöttiek, akik még nem rendelkeznek diplomával.

A tanórák, a tankönyvek és az online segédanyagok is ingyenesek, de felnőttképzési szerződésben vállalni kell, hogy a jelentkező nem morzsolódik le.

A jogviszony független a tanulói jogviszonytól, tehát iskolánk tanulóinak is felnőttképzési szerződést kell kötniük, a tanfolyam jegyei, hiányzásai semmilyen módon nem kapcsolódnak a közoktatás jegyeihez, hiányzásaihoz.

Személyenként egy tanfolyam támogatott, tehát nem lehet párhuzamosan több helyszínen, vagy egymás után után több tanfolyamon részt venni.

A 120 órás tanfolyam célja egy nyelvi szint emelése, azaz nulláról A1-re, A1-ről A2-re, A2-ről B1-re, B1-ről B2-re. (B1 az alapfokú, B2 a középfokú nyelvvizsga szintje)

Tervezett időtartam: március elejétől heti 3*3 tanóra (45 perc egy tanóra) (kb. június közepéig)

A csoportlétszám 12-14 fő, túljelentkezés esetén az iskola választja ki a résztvevők körét, az esetleges kimaradóknak a Pécsi Szakképzési Centrum más tagiskoláiban javasolhat induló csoportokat.

Jelentkezni jelentkezési lap leadásával lehet, egyúttal lehetőség van a szintfelmérő teszt kitöltésére is. (a "nulláról A1-re csoportnak" elég nyilatkozni) 7:30 - 15:00 között az iskola titkárságán, azon túl 8:00-ig a portán, 2020. február 28-ig.

Kérjük a jelentkezési lapokat OLVASHATÓAN, az iratokkal betűre megegyezően töltsék ki!

2019 szeptemberében nem sikerült csoportot indítanunk tanárhiány miatt (akkor egy angol A1-et és egy német B1-et megcélzó csoportra jött össze elegendő jelentkező tanuló, de oktató sajnos nem). Most erre több az esély (már óraadót is alkalmazhatunk tanárként)

Érdeklődni Blum Szilárd szakképzési igazgatóhelyettestől lehet a szilard.blum@gmail.com e-mail címen, vagy sürgős esetben a 20/375-3991 telefonszámon.

20200220 13:12 by BSzPécsi Kulturális Központ, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranyai Területi Szervezetének pályázati felhívása


Bővebben >>>---

20200215 18:18 by TZs

Babits Jónás könyve előadás iskolánkban

2020.február 11-én Fábián Gábor színművész járt iskolánkban a Babits témanap keretében. Műsorán Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeménye szerepelt.A művész a következőképpen vall az előadásról: „Bejön. Leül. Elmondja.
És?
És mihez kezdjen a történet végén Jónás?
Menjen vissza Ninivébe? Minek? Kiröhögik. Maradjon a pusztában? De hiszen küldetése van...
Te mihez kezdenél? Vagy köszi, nekem nincs küldetésem és ne is legyen? Na jó, de akkor most vétkesek közt cinkos, aki néma, vagy azért annyira nem? És ha igen, akkor most mit? Kezdjek neki pampogni, hogy helló, gáz van?
Kiröhögnek.
És egyáltalán: Minek mondja el bárki a Jónás könyvét?
Ezek a kérdések kezdték el mozgatni bennem szöveget. Ezért úgy gondoltam, teszek egy kísérletet és megpróbálok beszélgetni erről. Diákokkal és felnőttekkel is. Iskolában és azon kívül is.
A kísérlet része az is, hogy lehet ezt ma? Szóba állunk még egymással? És hogy hol van erre lehetőség? A színházban? Kocsmákban? A nappali melegedőkben? Hová lehet eljuttatni egy művet, ha tényleg nem kell hozzá szinte semmi?
Kísérlet.”
Közel 60 tanuló hallgatta meg a művet és a Jónás imája című verset, majd beszélgetett a mű üzenetéről.20200212 11:56 by TZs

2020. február havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja


Bővebben >>>>----

20200207 23:18 by TZs

Álláshirdetés


Iskolánk munkaügyi előadót keres. (részletek a linken)

20200120 9:18 by BSz (jav:TZs)

2020. január havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja


Bővebben >>>>----

2020113 11:30 by TZs

Karácsonyváró nap

Iskolánkban ebben az évben is megtartottuk a szokásos karácsonyváró napot, amely idén 2019. december 20-ára esett. A diákok mindig örömmel várják az eseményt, illetve az évnek ezt az időszakát, a különböző, színes programok és az igazi karácsonyi hangulat miatt.
A tanulók maguk is részt vettek a szervezésben. A nap osztálykarácsonyozással indult, majd következett az iskolai karácsonyi műsor, a diákok felkészülésében Elek Attila tanár úr segített. Ezt követően focimeccset rendeztek a tornateremben, Cseh Bálint tanár úr vezetésével. Ennek megszervezésében nagy szerepe volt a végzős diákoknak is. Mindenki nagy lelkesedés fogadta a meccset és jó hangulatban zajlott a játék. Török Zsolt tanár úr online játékos versenyt szervezett, melyre igen sokan jelentkeztek. Merk Márta tanárnő történelmi-műveltségi feladatsort állított össze és online kellett kitölteni a diákoknak. Kaposiné Orsolya tanárnő a biológia teremben csillámtetoválást készített a vállalkozó kedvű lányokkal, fiúkkal. Az iskola Diákönkormányzata szaloncukor küldést szervezett, melyhez egy kedves üzenet is mellékelhető volt, illetve kiosztottuk a tombolákat is. Mindeközben folyamatos sütizési, teázási lehetőség várta diákjainkat és tanárainkat az emeleti aulában. Ennek szerevezését köszönjük Dr. Fenyvesi Jánosné tanárnőnek, ehhez otthonról hoztunk bögréket, csészéket a környezettudatosság jegyében, melyeket jövőre ugyanúgy fel tudunk használni. A sütik, gofri, beigli készítését köszönjük Csóti Erika és Májusiné Katalin tanárnőnek, illetve a pék tanulóinknak.
Reméljük jövőre is hasonlóan szép napot töltünk együtt!

2020110 10:28 by TZs

Operanagykövet

2019. 12. 17-én Haramza László a Magyar Állami Operaház magánénekese, operanagykövet járt iskolánkban, s tartott előadást az opera műfajának kialakulásáról.


20191217 13:20 by TZs

Szalagavató 2019

2019.12.13-án iskolánkban is sor került a végzősök szalagavató ünnepélyére. Ebben az évben három osztálytól búcsúzhattunk. A szalagok két szakgimnáziumi és egy rendészeti, pék-cukrász osztály diákjaira kerültek fel. A műsor alatt a Pécsváradi Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói zenéltek.
Zakk Anna igazgatónő ünnepi beszéde után iskolánk diákjai és tanárai színvonalas műsort adtak elő, majd zárásként a szülői tánc következett.
Ezúton kívánunk minden végzősünknek sikeres érettségi és szakmai vizsgákat!20191217 08:54 by TZs

Pályaválasztás

Pályaválasztási foglalkozás keretében Enyedi Levente iskolánk volt tanulója, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanulója tartott ismertetőt az egyetemi életről, a bekerülési lehetőségeiről.20191216 13:42 by TZs

Adventi jótékonysági vásár

Az iskola pék-cukrász tanulói szorgos munkával készítették a süteményeket az adventi vásárra. A régi receptekkel készítettek beiglit, pathé süteményt, islert, mese kekszet, télapós linzert, csokis kekszet. A készülődés nagyon jó karácsonyi hangulatban telt. A receptekből karácsonyi receptesfüzetet is összeállítottak a tanulók.
Majd Pécsváradon a második adventi vásáron részt vettek, a saját készítésű sütiket kóstoltatták, és az eladott termékek árát jótékonysági célra fordították.
Csóti Erika


20191209 12:23 by TZs

„Válts egy cigit almára”

Dohányzásellenes nap a II. Bélában
Iskolánk dohányzásellenes napot tartott 2019.11.21-én Dr. Fenyvesi Jánosné tanárnő szervezésében. A nap programjának összeállításában segítséget nyújtott a 10. szakgimnáziumi osztály, illetve a Diákönkormányzat.
A program célja, hogy ezen a napon különös figyelem irányuljon a dohányzás káros és halálos következményeire. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a dohányzás minden formájának káros hatására és ösztönözzük a diákokat, hogy tegyenek a füstmentes életmód népszerűsítéséért, elsősorban saját példájuk által. A gyümölcsnappal egybekötött dohányzásellenes napon diákjaink a szünetekben gyümölcsöt osztottak mindenkinek, közben bemutatták az általuk készített plakátokat.
Reméljük ez a program elérte célját és diákjaink egészségtudatosabban fognak gondolkodni.
20191128 11:39 by TZs

Élelmiszeripari Nyílt nap 2019

Iskolánk élelmiszeripari nyílt napot tartott 2019.11.27-én. A rendezvényre sok szeretettel vártuk a pék-cukrász és a húsipari termékgyártás iránt érdeklődőket. Egy rövid tájékoztatás után bemutattuk iskolánkat és körbevezettük a szakmai termekben a látogatókat.
A pék-cukrász tanulóink interaktív szakmai bemutatót tartottak, amelybe becsatlakozhattak a szakma iránt érdeklődő gyerekek is. Süteményeket, pogácsákat és habkarikákat készítettek.
A szakmai nyílt napunk sikeresnek mondható, szép számmal látogattak el hozzánk „leendő diákjaink”, akikkel reméljük még találkozni fogunk a közeljövőben.


20191127 23:18 by TZs

Rendészeti nyíltnap

:) .
20191127 12:37 by TZs

2019. december étkezés befizetési időpontok


Bővebben >>>>----

20191127 11:51 by TZs

Élelmiszeripari nyílt nap

November 27.-én élelmiszeripari nyílt napot tartunk, ahol bemutatjuk élelmiszeripari képzéseinket: a *pék-cukrász* és a *hentes és húskészítmény-készítő* szakmákat. A nyolcadikos tanulók részt vehetnek pék-cukrász iskolai gyakorlaton is, ahol belekóstolhatnak a szakma rejtelmeibe és az általuk elkészített péksüteménybe :)
Kezdés 9:30-kor.
Mindenkit szeretettel várunk!

20191126 11:45 by TZs

Üzemlátogatás Komáromban

Pék-cukrász tanulóinkkal részt vettünk a komáromi Ireks-Stamag Kft. új vevőközpontjának átadó ünnepségén, s a cég termékbemutatóján.20191126 11:37 by TZs

Rendészeti nyílt nap

November 20.-án, szerdán rendészeti nyílt napot tartunk. 9:30-tól kezdődnek a programok. Láthatunk rendőrkutya-bemutatót, lehetőség lesz a Rendőrség és a Honvédség technikai eszközeinek megtekintésére, képviselőikkel való beszélgetésre. Bemutatjuk iskolánkat, induló képzéseinket, kollégiumainkat, ezt követően önvédelmi bemutatót tartunk.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

20191119 10:48 by TZs

Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadása

Október 25.-én került sor a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadására a Stefánia Palotában. A kiírt pályázatok célja, hogy pályaorientációs segítséget nyújtsanak a kiváló képességű, Honvéd Kadét Programban résztvevő, valamint a hátrányos helyzetű, kiváló tanulmányi eredményt elért diákok számára. Katonai fakultációs diákjaink közül Béri Balogh Ádám Középiskolai Ösztöndíjban részesült: Balogh Bea (12.B), Bereczki Dzsenifer Barbara (12.B), Gábor Amanda Nikolett (12.A), Mihálovics László Nándor (12.A), Nikolausz Viktória (12.A) Orsós Karina (12.A) tanulók. Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat nyert: Herczeg József (12.A), Ignácz Mária (12.A), Horváth Krisztián (11.B) tanulók. Az ösztöndíjakat Szabó István honvédelmi államtitkár adta át.
A nyerteseknek szívből gratulálunk, és büszkék vagyunk rájuk!20191108 10:42 by TZs

2019. november étkezés befizetési időpontok


Bővebben >>>>----

20191104 09:05 by TZs

Szecskaavató 2019

Visszatérő „Bélás” hagyomány iskolánkban a kilencedikes diákok játékos beavató szertartása, a szecskaavató. Idén, október 4-én, pénteken rendeztük meg a tornateremben. A végzős tanulók előzetesen különböző feladatokat adtak a szecskáknak bevonulásra, osztályonként kellett készülniük megadott jelmezekben. Ezután játékos feladatok, majd az ünnepélyes eskütétel következett és végül a szecskakirály és királynő megválasztása és megkoronázása. A győztes osztály csokoládétortát kapott.
20191008 13:19 by TZs

Haditorna Verseny

Valódi kihívást és maradandó élményt nyújtó esemény volt számunkra a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett Megyei Haditorna Verseny szeptember 25-én, amely Pécsett a Mecsextrém Parkban került megrendezésre. A versenyen 19 középiskola csapat vett részt és iskolánk a második helyet szerezte meg. A csapatunk nemcsak a fizikai erőt, állóképességet és gyorsaságot igénylő versenyszámokban szerepelt jól, de kiemelkedő volt az ügyességet, leleményességet, és elméleti felkészültséget igénylő küzdelemben is. A futás során a csapattagok rendkívüli elszántságot és akaraterőt mutattak fel, így a második legjobb idővel küzdötték le az összes akadályt. Ezüst csapatunk 112 pontot szerzett így egy ponttal maradt le a 113 ponttal végzett győztesektől.

A csapat tagjai a következők voltak:
Balázs Illés 1/9/PC
Faludi György Ödön 9. B
Siménfalvi Áron 12. B
Vándor Patrik 10.
Póttag: Dragicevic Dragan 10.
Felkészítő tanárok:
Kaposiné Vizi Orsolya és Szabóné Debreceni Erzsébet – elsősegély
Bögyös István - tájékozódás, lövészet
Buczó Zoltán- fizikai versenyszámok
Fekete Gábor – elmélet, lövészet, íjászat, szervezés, versenykíséret20191008 13:09 by TZs

Tempus Külföldi nyelvtanulási program

A Tempus Közalapítvány a 9. és 11. osztályos, nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben részt vevő tanulók számára külföldi nyelvtanulási programot hirdetett.
A program tájékoztató letöltése itt, a szülői nyilatkozat letöltése pedig itt elérhető.

További segítség a következő honlapon található: https://tka.hu/nyelvtanulas, illetve a gyakran feltett kérdésekre itt talál választ https://tka.hu/nyelvtanulas-gyik.

20191002 12:25 by TZs

Nato kiállítás 2019

A NATO 70 éves fennállása és hazánk 20 éves NATO tagsága alkalmából 2019.09.17-20 között nagysikerű kiállítás nyílt a pécsi toborzó irodán. Rendhagyó történelem óra keretében iskolánkból három szakgimnáziumi osztály vett részt a rendezvényen.

20190927 09:39 by TZs

DÖK elnök helyettes választás
2019/2020

Diákönkormányzatunk elnökhelyettese, Keresztes Vivien leköszönése miatt választást írunk ki. Kérlek jelentkezzetek Diákönkormányzat elnökhelyettesnek, erre Ács Zsanett tanárnőnél és Nagy Stefániánál (Dök elnök) van lehetőségetek 2019.10.07-ig!
A következő DÖK-gyűlésünk alkalmával fogjuk megválasztani a leendő elnökhelyettest, amely 2019.10.08-án kerül megrendezésre.

Köszönettel: Ács Zsanett20190926 13:17 by TZs

Nyílt napok

- Rendészet ágazat után érdeklődőknek
2019.nov. 20-án, 09:30 - 12:00

- Élelmiszeripar ágazat után érdeklődőknek
2019. nov. 27., 09:30 - 12:00

20190925 12:29 by TZs (jav: 20191115 19:40)

2019. október havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja

Bővebben >>>>----

20190924 20:12 by TZs

Szülői értekezlet

a
- 9. évfolyam
- 12/B. o. számára

2019. 09. 26-án 16:00 órakor

20190924 12:21 by TZs

Hadisír gondozás

2019.09.13-án, pénteken, a végzős 12. osztályos szakgimnazista tanulóink meglátogatták a pécsváradi 2. világháborús emlékművet és sírkertet. A hadisír gondozás programjának keretében letakarították a szobrot, illetve a környező füves területet. A látogatás után az emlékhely rendezett és tiszta lett.
20190919 13:35 by TZs

Ingyenes nyelvtanfolyamok

Ingyenes nyelvtanfolyamok indulnak a II. Béla Középiskolában illetve a Pécsi Szakképzési Centrum tagiskoláiban.

A képzés teljesen ingyenes, beleértve a tankönyvet, és a 600 tanórás online tanagyagot. Cserébe csak részt kell venni az órákon. Feltétel a 16-65 év közötti életkor, kizáró ok a diploma, vagy ha már vett részt Ginop 6.1.3 keretén belül ingyenes nyelvoktatásban.

A képzés 120 órás, heti két dupla tanóra, így előreláthatólag májusban valamikor ér majd véget.

Szeptember 3-5 között lehet jelentkezni, személyesen a középiskolában, ahol egyben egy kb. 10-20 perces szintfelmérő tesztet is ki kell tölteni. (Kivéve ha teljesen kezdő csoportba jelentkezik) Diákjaink nyelvtanáraiknál jelentkezhetnek. Külsős jelentkezők kedden 8 és 15 óra, szerdán 8 és 18 óra, csütörtökön 8 és 18 óra között jelentkezhetnek az iskolában. (Vak Béla u. 8.)

A tanfolyam napi beosztásáról nem tudunk előre nyilatkozni, mindenképp munkanap délután, jelentkezéskor megkérdezzük, hogy ki melyik idősávban ér rá.

További időpontok:

szept. 12: induló csoportok véglegesítése
szept. 13: képzési szerződés aláírása
szept. 23: kezdődnek a tanórák...


20190903 11:39 by TZs (jav:20190904 16:31)

*Online Lelki Egészség Tanácsadás*
OLET
20190903 11:27 by TZs

Beszoktató program 2019.09.02-04


20190903 10:38 by TZs

Tanévnyitó: 2019.09.02 07:30


20190831 13:01 by TZs

-2019.08.31.

A pótvizsga időpontja: 2019. augusztus 22. 8.00 óra.


20190816 16:36 by TZs

Tankönyvosztás: 2019. 08.29 - 30 csütörtök, péntek 8-13 óráigSzeptember havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontjai

Megtekintés >>>>>

20190815 16:44 by TZs

Pályázat matematika-bármely reál szakos középiskolai tanár munkakör betöltésére!

Pályázat megtekintése >>>>>

20190803 11:00 by TZs

Pótvizsgák anyagai:

- Javító vizsga témakörök Katonai alapismeretekből a 12 (Bögyös) >>>
- Javítóvizsga témakörök a 9. szakgimnázium Matematika (Bögyös) >>>20190724 09:07 by TZs

Pályázat informatika-bármely szakos középiskolai tanár munkakör betöltésére!

Pályázat megtekintése >>>>>

20190723 20:42 by TZs

Pótvizsgák anyagai:

- testnevelés >>>
- szakmai idegen nyelv >>>
- történelem (Józsa Györgyné)>>>
- történelem (Csörge)>>>
- angol (Székely) >>>
- angol (Elek) >>>


A Pécsi Szakképzési Centrum tájékoztatója az érettségi utáni képzésekről

Tájékoztató megtekintése >>>>>

Pályázat kollégiumi nevelőtanár munkakör betöltésére!

Pályázat megtekintése >>>>>

Pályázat angol szakos középiskolai tanár munkakör betöltésére!

Pályázat megtekintése >>>>>

Tematikus Honvédelmi Nap a Tudásközpontban

2019. 05. 23.-án, csütörtökön került sor a Honvédelem Hete keretében az I. világháborúhoz kapcsolódó „4 év vérben és vasban” című tematikus kiállítás megnyitójára a pécsi Tudásközpontban. A PSZC II. Béla Középiskolájából 17 tanuló vett részt a jeles eseményen a 11. évfolyamról. A kiállítást, melynek keretében a Nagy Háború mindennapjaiba nyerhettünk betekintést, Páva Zsolt, Pécs polgármestere nyitotta meg. A kiállítás megtekintését követően az érdeklődők egy az I. világháborút és a harcoló katonák mindennapi életét bemutató előadáson vehettek részt. Rós Attila előadásának köszönhetően nem csupán a Nagy Háború jellegzetességeibe, harcmodorába, hanem az Osztrák-Magyar-Monarchia Hadseregének, valamint a Magyar Királyi Honvédség szerkezeti felépítésébe, a magyar katonák öltözékébe, mindennapjaiba, a háború magyar családokra gyakorolt hatásába is szomorú bepillantást nyerhettünk.
Még sosem volt hozzánk ilyen közel a háború. A csukaszürke posztó, melyet katonáink viseltek a háborúban, a rendezvényen pedig a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület tagjai mutattak be, ontotta magából a régi idők illatát. Sosem engedtük még magunkhoz oly közel a Nagy Háborút, hogy végiggondoljuk, egy katonának csupán 40 éles lőszere volt, egyetlen egyenes húzású, 1400 m lőtávú fegyvere, mely a lövészárkok keskeny sáncaiban túl hosszúnak bizonyult. Hogy dédapáink nem csupán késszuronnyal, de ha kellett, ásóval és fejszével, saját maguk által fabrikált lövészárokbuzogánnyal és fokossal védték életüket a közelharcban, miközben a tankönyvek a haditechnika fejlődését szajkózzák. Hogy napokra fél liter víz jutott a kulacsukba, aztán elfogyott a tiszta víz és vérhas, kolera ritkította meg az amúgy is elgyötört ezredet. Hogy a hullabűzös lövészárkokban a dohányfüst volt az egyetlen „illat”, mely képes volt, ha csak pár pillanatra is, elnyomni a halál szagát. Hogy a Nagy Háború vesztesége minden magyar családot közvetlenül érintett. Nehéz tények ezek, melyeket a tankönyvek lapjain olvasgatva nehéz átérezni, de melyek megelevenednek, amint megfogható közelségbe kerülnek.
Az előadást a nap fénypontja, Burján Zsigmond filmje, a „Csak még egyszer előre!” követte, mely első jelenetétől fogva szinte elviselhetetlenül lelassítja az időt. Az ember fülében ott visszhangzik a csörgőóra monoton ketyegése, mely mind a katonák, mind pedig az otthon maradtak számára a négy évre megálló időt szimbolizálja. A film Sípos Gyula ezredesnek, valamint a 17-es Székesfehérvári Honvéd Gyalogezrednek állít emléket, mely a 4400 főt, ami egy ezred létszáma, a Nagy Háború alatt négyszer fogyasztotta el. Ez a 17-es Gyalogezred embertelen körülmények között, minden egyes nap az életét kockáztatva védte a sziklákkal szabdalt olasz frontot, és verte vissza az ellenség támadását. Támadásra ellentámadással, énekszóra énekszóval válaszolva próbáltak emberek maradni az embertelenségben. Sípos Gyula ezredes, 1915. július 18.-án, a II. Isonzói ütközetben, az olasz tüzérség pusztításai láttán, arra kéri katonáit, hogy „csak még egyszer előre!” Az ezredes, aki kivégzési parancs helyett eltávozási cédulát ad katonájának, hogy az megjavítsa otthonában a vihar által megtépázott tetőt, s ki önszántából tér vissza a frontra, hogy életét áldozza a hazáért és ezredeséért. Emberség az embertelenségben, összetartás és bajtársiasság, önfeláldozás és kitartás, bármi áron: ez volt a Nagy Háború.
Ritter Andrea


Elballagtak a végzőseink

2019. május 3-án, 15 órakor került sor iskolánkban a ballagási ünnepségre. Az időjárás miatt jobbnak láttuk a tornatermet választani helyszínül. Rengeteg szülő, rokon, barát vett részt az eseményen, az iskolavezetés, tanáraink és a külsős oktatóink, cégek és a városi önkormányzat képviselői mellett. Ebben az évben három osztályt ünnepelhettünk, akik közül 30 fő szakgimnazista, 19 fő húsipari termékgyártó és 12 fő pék-cukrász tanuló. Sok sikert kívánunk az érettségizőknek és szakmai vizsga előtt állóknak!
Galéria megtekintése >>


Megkezdődtek az érettségik

Iskolánkban is kezdetét vette a 2018/2019-es tanév végi érettségi vizsga. Hétfőn, május 6-án magyar nyelv és irodalom, kedden matematika tantárgyból vizsgáztak a diákok. Szerdán következett a történelem, május 9-10-én pedig az idegen nyelvekből tehettek vizsgát. A vizsgadolgozatokat június 3-án lehet megtekinteni. A szakmai vizsgák írásbeli része május 13-án lesz, a vizsgadolgozatok megtekintésére június 17-én kerül sor. A húsipari termékgyártó tanulók szóbeli vizsgája május 23-án, a pék-cukrász tanulóké május 28-án lesz. Mindenkinek sikeres vizsgaidőszakot kívánunk!


Országos Rendőr és Tűzoltónap

Iskolánk ebben a tanévben is meghívást kapott az Országos Rendőr és Tűzoltónapra, mely rendszerint Budapesten kerül megrendezésre. A programokat április 27-én, szombaton, a Városligetben tartották. Iskolánkból közel 70 diák utazott el a kísérő tanárokkal és az őket tanító rendőrtisztekkel a rendezvényre. A tanulók a rendőrnapon többféle programon is részt vehettek, például katonavédelmi bemutatón vagy készenléti rendőrségi bemutatón. A rendezvényen több olyan program is volt, amely segített megismerni a tűzoltók és a rendőrök munkáját. Emellett többféle ügyességi játék, füstsátor, kutyás- és lovasbemutató is volt, illetve a szolgálati járműveket is ki lehetett próbálni. Ezen a napon az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny utolsó fordulója is lezajlott, melyre iskolai csapatunk idén is bejutott. Diákjaink 11. helyezést értek el a több, mint 60 induló közül. Ezúton is gratulálunk nekik a szép eredményhez és a kitartó munkához! 
 


2019. május-június havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja

    2019. május 7. – május 8. (hétfő, kedd) 8-13 óra

Pótbefizetés

    2019. május 13. – május 14. (hétfő, kedd) 8-13 óra


1%...

Tisztelt Szülők!

Kérjük rendelkezzenek személyi jövedelemadójuk 1%-ról az iskolánkat támogató alapítvány javára:

PÉCSVÁRAD KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY

Adószám: 18301753-1-02


Rendhagyó irodalomóra- „Pécsvárad Pilvaker” költészet napi szavalóverseny

A magyar költészet napjához kapcsolódva 2019. április 15-én került megrendezésre iskolánkban a - „Pécsvárad Pilvaker” szavalóverseny. Az esemény helyszínéül idén is az iskola alternatív terme szolgált, ahol családias légkörben hallgathattuk tanulóink tolmácsolásában magyar szerzők, köztük Pilinszky János vagy Varró Dániel szebbnél szebb verseit, de volt olyan szavaló is, aki saját költeményt hozott. A diákok lelkesedéssel készültek a megmérettetésre, de nagy volt az izgalom, hogy több ember előtt szerepelnek. A négytagú zsűri szigorú szempontrendszer alapján pontozta a versenyzőket, ám így sem volt egyszerű dolga. A tanulók többféle kategóriában indultak, ezért külön-külön díjazták őket.
A helyezetteknek gratulálunk, és bízunk benne, hogy mások is kedvet kaptak a jövő évi versenyzéshez, versíráshoz, szavaláshoz! 
 Sikeres volt a Szakmák Éjszakája 2019 - képekben

Galéria megtekintése >>


Diákolimpia Megyei Futóverseny 2019.03.26.

Balogh Bea szg11/B osztályos tanulónk I. helyezést ért el, és bejutott a Diákolimpia országos döntőjébe.


Régiós Rendészeti Csapatverseny
Körmend 2019. 03. 21.

  - Balogh Bea szg11/B,
  - Csirke Dániel szg11/B,
  - Dömös Norbert szg11/B,
  - Herczeg József szg11/A ,
  - Mihálovics László szg11/A

osztályos tanulók képviselték iskolánkat, és bejutottak az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny döntőjébe, melyet 2019. április 25-27 között Budapesten rendeznek meg.


Szakmák éjszakája

A Szakmák éjszakája programhoz csatlakozva iskolánk az alábbi programokat hirdeti meg (minden program helyszíne iskolánk Pécsvárad, Vak Béla u. 8. szám alatti székhelye):

Várjuk az érdeklődő fiatalokat!

Mozgasd meg a fantáziád! - sütőipari fantáziatermék készítése
A program keretében sütőipari fantáziatermékeket (brióst, kalácsot) készíthetnek a szakma iránt érdeklődő tanulók és felnőttek. Helyszín: iskolánk sütőipari tanterme. Nyersanyagok kimérése, tésztakészítés, a termék megformálása. Mindenki az általa készített terméket megkapja ajándékba.
Kezdési időpont: 18.00

Előkészületek kerítésépítéshez. Nálatok miből van? Kolbásztöltés mesterfokon!
Mindazoknak, akik érdeklődnek a húsipari termékgyártó szakma iránt. Helyszín: iskolánk húsipari tanműhelyében. Megtekinthetik és korszerű gépeken kipróbálhatják a kolbásztöltés technológiai folyamatát (aprítás, keverés, fűszerezés töltés, pározás).
Kezdési időpont: 18.30

Hajime! - önvédelmi gyakorlatok és fogások kezdőknek
Tanulóink önvédelmi gyakorlatának bemutatását követően önvédelmi technikák tanulhatók meg a tanártól és tanulóinktól. Helyszín: iskolánk tornaszobája. Javasolt a sportruházat (sportcipő nem kell). A rendőrségnél is alkalmazott önvédelmi fogásokba is belekóstolhatsz, szakképzett edző segítségével.
Kezdési időpont: 18.00

Itt a pizza suli! Süsd meg, edd meg, ha tele a hasad, vidd el!
Iskolánkban megnézheted, hogy készül a bélás pizza tészta. A tésztát mi elkészítjük, s rendelkezésedre áll többféle feltét (sonka, sajt kolbász stb.), innentől a Te fantáziádra bízzuk: milyen pizzát készítesz magadnak. Megsütjük, s meg is eheted. Mottónk: itt nem lesz selejt!
Kezdési időpont: 18.30

Tölts, célozz, löjj, s találd el, lehetőleg ne a bakot, hanem a céltáblát!
Ha eljössz, kipróbálhatod, milyen ügyesen lősz légpuskával. Helyszín: a felső épület melletti biztonságosra kialakított lőtermünkben. A lövészet 10 méterről légpuska lőlapra történik. A legjobban teljesítők jutalmat kapnak.
Kezdési időpont: 18.00

Tell Vilmos kerestetik! De ki áll oda almával a fején?
Ha eljössz, kipróbálhatod, milyen ügyesen lősz íjjal. Helyszín: iskolánk tornatermében a helyi íjászegyesület segítségével biztonságos felszereléssel és körülmények között. A legjobban teljesítők jutalmat kapnak.
Kezdési időpont: 18.00

Édesen kreatív vagy? Szereted a nyalánkságokat? Mi igen!
Iskolánk tanműhelyében, oktatóink, s tanulóink segítségével előre elkészített alapanyagokból pohárkrémeket és fagylalt kelyheket készíthetsz, fantáziádnak és ízlésednek megfelelően díszithedet. Az általd készített terméket elfogyaszthatod.
Kezdési időpont: 19.00

Éjszakai kommandó. Katonai, harcászati játék akadályokkal.
Iskolánk sportpályáján kiépített akadálypályán gyakorolhatod a harcászkodást, kommandózást. A biztonság érdekében a fegyver air-soft. A feladatot időre kell teljesíteni. A győztes jutalomban részesül.
Kezdési időpont: 18.00


MÁRCIUS 15-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2019

A Rákóczi Szövetség immár 30 esztendeje járul hozzá a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatásához, a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez, többek között azzal, hogy a Szövetség minden évben számos nyári tábort, találkozót, konferenciát, tanulmányutat szervez határon túli és magyarországi diákok részvételével. Ez lehetőséget nyújt a diákok számára, hogy megismerhessék a határon túli magyarság életét, kultúráját, és egyben jó alkalom az ottani magyar iskolákkal való kapcsolatfelvételre is. Iskolánk közel 40 szakközépiskolai diákja 3 kísérő tanárral Szabadkára utazott az Egészségügyi Középiskolába. Itt az iskola vezetése, kollégái és nem utolsó sorban a diákok nagy szeretettel fogadtak minket. A diákok csoportokat alkottak és bemutatták nekünk iskolájukat. Mi, pedagógusok a helyi oktatási rendszerrel is ismerkedtünk. Ezután a városban tettünk egy sétát, majd a piacra is ellátogattunk. Itt a helyi ételeket is megkóstolták diákjaink. A kirándulás kapcsán betekintést nyerhettünk a határon túli magyarság kulturális életébe, és a program alkalmas volt a közösség formálására is. Csodálatos tavaszi időben és jó hangulatban töltöttük a napot, mindenki szép élményekkel gazdagodott. Köszönöm Májusiné K. Katalin és Molnár József kollégáimnak a segítséget valamint a Gyurok Kft közreműködését.

Csóti Erika


TeSzedd 2019

Iskolánkból 2019. március 21-én 2 csapat, 38 diákkal csatlakozott az országos TeSzedd! akció helyi tevékenységéhez. Az egyik csoport az iskola környékén, a másik pedig a régi 6-os út egy szakaszán gyűjtötte zsákba a szemetet. Megelégedettséggel töltött el mindannyiunkat, hogy nemcsak a helyi közösségért, de környezetünk tisztaságáért is tehettünk. A szép időben számos cigarettacsikktől szabadítottuk meg a buszmegálló környékét is. Diákjaink a munkájukért közösségi szolgálati órákat is kaptak. Többen megjegyezték, hogy jó lenne, ha megmaradna ez a tisztaság, mindenki felelősnek érezné magát környezetéért, esetleg több szemétgyűjtő lenne a frekventáltabb helyeken. Mindenkit szeretnénk arra ösztönözni, hogy tartsa meg a rendet és tisztaságot a környékünkön, vállaljon több önkéntességet ezen a téren is!


Március 15-ei ünnepi műsor Pécsváradon

Városi ünnepély műsorát adták elő diákjaink

Pécsváradon idén az érdeklődők a Pécsi SZC II. Béla Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. és 11. évfolyamos szakgimnazista diákjainak előadásában tekinthették meg az 1848-as forradalom ünnepi műsorát. A megemlékezés a Pécsváradi Közös Önkormányzati Hivatal előtt kezdődött délelőtt fél 10-kor. Itt diákjaink Hegedűs Imre, 1848-as országgyűlési képviselő tiszteletére felidézték életének fontosabb eseményeit és egy verssel is tisztelegtek emléke előtt. Ezután a Kossuth téren folytatódott az ünnepi műsor, ahol tanulóink klasszikus műsor keretében szavalták el József Attila, Petőfi és Vörösmarty lelkesítő költeményeit. Ünnepi beszédet tartott Dr. Fenyvesi Jánosné, iskolánk tanára befejezésül pedig Bánk bán áriáját hallgathatta meg a közönség. A megemlékezés végén a Kossuth-szobor koszorúzása következett. Ezúton köszönjük tehetséges diákjainknak és a nézőközönségnek a részvételt.


Iskolai megemlékezés az 1848. március 15-i forradalomról

Intézményünk 2019. március 14-én emlékezett meg iskolai ünnepély keretében az 1848. március 15-i forradalomról. A műsorban iskolánk 10. és 11. évfolyamos szakgimnáziumi tanulói idézték meg az eseményeket, szólaltatták meg a Nemzeti dalt, sorolták a követeléseket összefoglaló 12 pontot.
Felkészítő tanáraik Ács Zsanett és Cserbakői Andrea.
Iskolánk sikere a húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Bálovics Dániel tanulónk részt vett az 59. húsipari termékgyártó OSZKTV-n, ami 2019.03.06-08-áig került megrendezésre Kiskunfélegyházán. Tanulónk a verseny 22 indulója közül a 9. helyezést érte el. A versenyen nyújtott teljesítménye alapján "JELES" szakmai bizonyítványt szerzett. Felkészítő tanára: Kosztolányi Attila. Gyakorlati képzőhelye: Kondi-Hús Kft. Szederkény
Gratulálunk a kiváló teljesítményhez!
Tisztelt Szülők! Kedves leendő Tanulóink!

  A felvételi kérelem elbírálásához az alábbiak szerint szükségesek a következő vizsgálatok:

-          pék-cukrász szakközépiskolai képzéshez: egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges,

-          húsipari termékgyártó szakközépiskolai képzéshez: egészségügyi vizsgálat,

-          rendészeti és közszolgálati ágazati szakgimnázium képzéshez: egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges,

-          rendészeti őr szakközépiskolai képzéshez: egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálat megléte kötelező.

Kérem EGÉSZSÉGÜGYI ALKALMASSÁGI vizsgálatra az alábbi helyen és időpontok közül valamelyik nap jelenjen meg:

2019. március 11-én, hétfőn, 9-11 óráig

2019. március 12-én, kedden, 9-11-ig,

2019. március 13-án, szerdán, 9-11-ig.

Helye: Egészségügyi Centrum (7720 Pécsvárad, Dózsa Gy. út 3.)

A vizsgálatot Dr. Wilhelm Andrea iskolaorvos végzi.

PÁLYAALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOT tartunk az iskola épületében, a

-          rendészeti őrnek, ill. a pék-cukrásznak, valamint a

-          rendészet és közszolgálat ágazati szakgimnáziumba jelentkező tanulóknak

2019. március 11-én, 12-én és 13-án (hétfő-kedd-szerda), 8-11 óra között.

A pályaalkalmassági vizsgálat írásban történik és kb. 0,5 órát vesz igénybe, ezért  legkésőbb 10,30-ig érkezzen be az iskolába.

Ha a tanuló háziorvosától vagy iskolaorvosától már rendelkezik a fenti szakmákra orvosi vizsgálattal („Jelentés 6-18 éves fiúkról-lányokról -, s ezen szerepeljen: „A választott szakmára alkalmas”), akkor az általunk kiírt orvosi vizsgálatokon nem kell megjelennie, de ezeket az orvosi papírokat március 14-ig el kell juttatni az iskolába.


Élménypedagógia a PSZC. II. Béla Középiskolában

2019.01.28-29-30-án iskolánkban a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsváradi Tagintézményének két szakembere: Kopa Adrienn és Panta Dóra élménypedagógiai foglalkozást tartottak a szakgimnázium 9/A osztály számára. Az élménypedagógia olyan aktív tanulási mód, mely csoportos játékok során tanít meg együttműködésre, figyelemre, problémamegoldásra, hatékony kommunikációra, ön-és társismeretre, bizalomkiépítésre, felelősségvállalásra, szabályalkotás és- követésre, kudarctűrésre, és számos egyéb érzelmi és szociális kompetenciára. A gyerekeknek ezen a foglalkozáson való részvétel egyaránt jelentett kihívást, játék- és közösségi élményt tapasztalati tanulás útján. A program során olyan egymásra épülő, játékos feladatok voltak, melyeknek minden részét meg kellett oldani ahhoz, hogy tovább léphessenek a játék folyamatában. Ez arra ösztönözte őket, hogy jól hajtsák végre az egyes feladatokat és egyre tovább jussanak. A gyerekek elmondásai alapján ez sokat segített az osztály tagjainak az egymás közötti kommunikációban, vitarendezésben és kitartásban. Például olyan tanulók is beszédbe elegyedtek egymással, akik eddig keveset vagy egyáltalán nem kommunikáltak, nem barátkoztak. A tanulók nemcsak az osztályon belül, de iskolatársaik felé is nyitottabbá váltak. A tanórai feladatokat kitartóbban, tudatosabban végzik. Szituációs feladatként egy égő tanteremből kellett kimenteniük egy bábut, anélkül, hogy egymással beszélhettek volna. Így nonverbális eszközök által tudtak csak kommunikálni, döntéseket hozni. A diákoknál ez az ismeretlen helyzet empatikus, kommunikációs és a közös feladatmegoldó képességet is fejlesztette. Ezután a tanórán is érezhetően jobban ment az együttműködés, az együtt dolgozás, a kooperatív alkotómunka. A feladatokat most is, mint minden esetben utólagos élményfeldolgozás, az érzelmek átbeszélése, reflexió követte. Ez a különleges nap erősítette az osztályközösséget, az egymás közti kapcsolatot, a tanár diák viszonyát. Javította a gyerekek önértékelését, magabiztosságát. A tanév végén iskolánk ismét szervez a szakszolgálat munkatársaival élménypedagógiai foglalkozásokat egy másik osztálynak.
Köszönjük a pedagógusok lelkes és szakértő munkáját!      Galéria megtekintése >>


Rendhagyó irodalomóra

2018. január 8-án kora délután rendhagyó irodalomóra keretében komplex színházi nevelési foglalkozást tartott a Pécsi SZC II: Béla Középiskolájában Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet. Az #Apa_anya_én című darabban egy boldog család életébe pillanthatunk be bele, melyben hirtelen mindenki meg akarja valósítani önmagát, és már szó sincs harmonikus kapcsolatokról. Ekkor a néző egy társasjáték segítségével aktív formálója lesz a családtagok életének. Az előadáson jelenlevő mintegy 50 szakgimnazista diák aktívan, élvezettel vett részt a színházi-nevelés előadáson, hiszen az úgy adta meg a játék élményét, hogy el is gondolkodtatott a családról, és segített kialakítani a dolgok más nézőpontból való szemlélésének képességét. A drámapedagógiai foglakozást az iskola alternatív tantermében tartotta a társulat, a darab eleve úgy készült, hogy osztálytermekben is játszható legyen. A színházi előadás az EFOP -3.3.2-16- „Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért” című projekt keretében valósult meg.
Szervezők: Dr. Fenyvesi Jánosné, Zakk Anna


Nyílt nap a szakközépiskolábanGaléria megtekintése >>

Nyílt nap a szakgimnáziumbanGaléria megtekintése >>

Karácsonyváró nap

A gyerekek által a legjobban várt esemény az utolsó tanítási napon az iskolai közös karácsonyváró nap. Az első két órát minden osztály a saját termében töltötte közös ajándékozással, sütizéssel. Volt teaház, lányoknak közös körömlakkozás, frizurakészítés, sminkelés. Airsoftozni vágyó diákjaink ellepték az öltözőket. Ezen kívül volt lehetőség ping-pongra, szkander bajnokságra. A számtech teremben „Counter Strike 1.6” játékra mehettek diákjaink. Jó hangulatú karaoke buli, társasjáték és műveltségi vetélkedő között lehetett még választani. A napot szívküldi ajándékozással és tombolahúzással zártuk.


Szalagavató 2018


Galéria megtekintése >>

2019. január 1-től érvényes étkeztetés térítési díja

100%50%
Reggeli209 Ft105 Ft
Ebéd450 Ft225 Ft
Vacsora325 Ft163 Ft

Iskolánkban járt a Mikulás!


Galéria megtekintése >>

Kollégiumi focibajnokság

2018. december 4-én kollégiumi focibajnokságot rendeztünk. Nagy küzdelmek után a következő eredmény alakult ki:
1. helyezett lett a tanárok csapata: Székely Dániel, Horváth Bálint, Szép Péter, Molnár József
2. helyezett csapat névsora: Mihály Dávid, Nemes László, Árvai Béla, Hollósi Péter, Móka Dávid
Gratulálunk a győzteseknek!


Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadása

November 16-án került sor a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadására a Stefánia Palotában. Katonai fakultációs diákjaink közül Balogh Bea (11.B), Bereczki Dzsenifer Barbara (11.B), Nikolausz Viktória (11.A) Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat, Herczeg József (11.A), Ignácz Mária (11.A) Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat nyert. Az ösztöndíjakat Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át.

Egyre többen kapnak honvédelmi ösztöndíjatApáczai Kupa

Az idei indián nyár melegében iskolánk kollégistái, az évente megrendezésre kerülő megyei, kollégiumok közötti atlétikai versenyen vett részt, mely a pécsi Nevelési Központ Apáczai Kollégium tanárai szervezésében öltött testet. A barátságos légkörben, szép időben, egy ízzasztóan kellemes napot tölthettünk el, ahol Balogh Bea szakgimi tizenegyedikes tanulónk, megyei ezüstérmes lett 1500 méteres síkfutásban.
Gratulálunk neki és a többi lelkes kollégistánknak is!
A képen balról-jobbra: Horváth Bence, Zakar Dominik, Orsós II. Sándor, Horváth Csaba, Horváth Elemér, Orsós I. Sándor, Orsós Dániel, Bognár Patrik.
Guggolnak: Kisabonyi Anita és Balogh Bea.


Büntetés-végrehajtási Szervezet országos toborzása!

A büntetés-végrehajtási szervezet országos toborzó programot indít!!
A büntetés-végrehajtási szervezet a társadalom védelmében és a közbiztonság erősítése érdekében különíti el a bűnelkövető embereket. A szervezet alapfeladatként biztosítja a jogos büntetésüket töltők jogszerű, szakszerű és biztonságos fogva tartását, de közel kilencezres állományunk nap mint nap azért is dolgozik, hogy az elítéltek törvénytisztelő állampolgárokként történő visszavezetése a társadalomba minél hatékonyabb legyen.
Börtöneink szerte az országban szoros együttműködésre törekszenek a környezetükben lévő településekkel, a fogvatartottak munkáltatásával számos esetben segítik a városok és az önkormányzatok munkáját, a közintézmények és közterületek felújításával, tisztán tartásával, jóvátételi programjaikkal.
Több információ a www.bv.gov.hu/toborzas oldalon található>>


Szecskaavató 2018

Nagy várakozás és sok készülődés előzte meg idén is a szecskaavatót iskolánkban. Az eseményre 2018. szeptember 28-án került sor. Az elsős osztályok bemutatkozó műsorával egybekötött táncot izgalmas, játékos vetélkedő követte, ahol mindenki a legjobb formáját hozta. A játékok között szerepelt pl. szerelemvallás, pudingetetés, karaoke. Választottunk szecskakirályt és királynőt és természetesen most is csak egy győztes lehetett, aki idén a 9.b szakgimnáziumi osztály lett! Ezúton is gratulálunk nekik és a többi szecskának is a bátorságért és részvételért! A jó hangulatról a felsőbb évesek gondoskodtak, nemcsak a feladatok kiválasztásával, hanem a nagyszerű szurkolással is. A beavatás végén elhangzott a szecskaeskü, így már a kicsik is igazi „bélásokká” váltak. Nekik jó tanulmányi eredményeket és sok új barátságkötést kívánunk!
Galéria megtekintése >>


Túlélő tábor 2018.08.27.-08.30. Dombai tó - Zengő tábor

Galéria megtekintése >>

Étkezés 2018/19 tanév

Tisztelt Szülők!
Az iskolai étkezéssel kapcsolatos feladatokat (étkezés befizetés, lemondás, stb.) az iskola gazdasági hivatalában kell intézni: 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8. Tel.: 06-72/465-133
Felhívjuk figyelmüket, hogy az étkezések befizetése előre meghatározott időpontokban lehetséges (az időpontok az iskola honlapján megtekinthetőek), étkezés lemondás esetén a gazdasági hivatalt kell a szülőnek értesíteni és a lemondott ebédjegyeket meg kell őrizni és le kell adni a hivatalban, hogy a következő hónapban jóváírásra kerüljön az összeg, a lemondást a lemondást követő második naptól tudjuk érvényesíteni.
Pótbefizetés esetén a befizetést követő második naptól kezdődően lehet étkezni a tanulónak.
Az étkezés a Pécsváradi Kodolányi János Általános Iskola éttermében történik ebédjegy ellenében (7720 Pécsvárad Kossuth Lajos u. 39-41.).

Szeptember havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontjai:
2018.08.28. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
2018.08.29. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
2018.08.30. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
Aki ezen időpontokban befizeti a térítési díjakat az 2018.09.03-től (hétfőtől) jogosult az étkezésre.
Pótbefizetés időpontja (helyszín: iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.)
2017.09.03. 8-13
2017.09.04. 8-13

Teljes 100% étkezés díjaiFél 50% étkezés díjai
Reggeli: 200 FtReggeli: 100 Ft
Ebéd: 430 FtEbéd: 215 Ft
Vacsora: 310 FtVacsora: 155 Ft


Az 50%-os kedvezményre (rendszeres gyermekvédelmi, nagycsaládos) illetve a térítésmentes (nevelésbe vett) étkezésre jogosult tanulók az igazoló okirat leadásával tudják érvényesíteni a kedvezményt.

Érvényes igazolás hiányában teljes áru étkezést tudunk biztosítani.

Befizetés csak a megadott időpontokban lehetséges.


PÉK-CUKRÁSZ KÉPZÉS!!!
ÚJ LEHETŐSÉG, ÚJRA INDULÓ SZAKMA!!!
VÁRJUK A JELENTKEZŐ TANULÓKAT!

A közelmúlt igen népszerű, de az utóbbi néhány évben mostoha sorsú
pék-cukrász képzése újra indulhat iskolánkban, a következő tanévtől!

Várjuk minden érdeklődő jelentkezését erre a „régi-új” pék-cukrász szakközépiskolai, két szakma előnyeit is magában foglaló képzésünkre!
Nagy tapasztalattal és kiváló eredményekkel rendelkező szaktanáraink, jól felszerelt és termelési tevékenységben élen járó pékségek, cukrászüzemek várják a szakma iránt érdeklődő, elkötelezett diákokat.


Képek a nyári szakmai gyakorlatról

Rendészeti (szakgimnázium, szakközépiskola) gyakorlat:

Pék gyakorlat:


Ballagás 2018

Iskolánkban május 4-én került megrendezésre a végzős osztályok ballagási ünnepsége, összesen 70 diákkal. Az intézmény elbúcsúzott a gimnáziumi 12. szakgimnázium 12. és a pék-hús 11. osztálytól. Az igazgatónő, Zakk Anna köszöntő beszéde után verset szavalt Enyedi Levente végzős tanulónk, búcsúztató beszédet mondtak Ruppert Viktória és Kelemen Viktória végzős diákjaink. Zakk Anna igazgatónő iskolai, kollégiumi és alapítványi könyvjutalmakat adott át. Jutalmazták a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő, a közösségi munkában való aktívan közreműködő diákokat, a húsipari szakma országos versenyén és az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyen kiemelkedően szereplő tanulókat. Mindenkinek további sikereket kívánunk az érettségihez!

Galéria megtekintése >>

Pótfelvételi a húsipari termékgyártó szakon!!

A Húsipari termékgyártó szakmánk hiányszakmának minősül, így leendő tanulóink ösztöndíjat kaphatnak (a tanulószerződésben megállapított béren felül) a következők szerint:
   az első félévben egységesen havi tízezer forint
a további félévekben az előző félévi eredmény alapján, ha az átlag:
   2,51 és 3,0 között van, 10 000 forint,
   3,01 és 3,5 között van, 15 000 forint,
   3,51 és 4,0 között van, 20 000 forint,
   4,01 és 4,5 között van, 27 000 forint,
   4,51 és 5,0 között van, 35 000 forint.


Opera Nagykövet járt iskolánkban

Ambrus Ákos zeneszerző, operaénekes, Magyar Állami Operaház magánénekese vendégeskedett iskolánkban 2018.március 23-án. Ambrus Ákos művész, az opera nagykövete előadásában az opera műfajával, szépségével, előadások kulisszatitkaival ismertette meg a diákokat. Előadásának zárásaként hangját is megcsodálhattuk, Andrew Lloyd Webber Macskák musicaljénak egy részlete hangzott el, Mr. Old Csendbelenn szólója.


Szakmák éjszakája

A Szakmák éjszakája programhoz csatlakozva iskolánk az alábbi programokat hirdeti meg (minden program helyszíne iskolánk Pécsvárad, Vak Béla u. 8. szám alatti székhelye):

Várjuk az érdeklődő fiatalokat!

Élesztő, fel! - sütőipari fantáziatermék készítése (kezdés:18:00)
A program keretében sütőipari fantáziatermékeket (brióst, kalácsot) készíthetnek a szakma iránt érdeklődő tanulók és felnőttek. Helyszín: iskolánk sütőipari tanterme. Nyersanygaok kimérése, téstakészítés, a termék megformálása. Mindenki az általa készített terméket megkapja ajándékba.

Lesz sütnivalód?! - kolbásztöltés felsőfokon, vákuum alatt (kezdés: 18:30)
Mindazoknak, akik érdeklődnek a husipari termékgyártó szakma iránt. Helyszín: iskolánk husipari tanműhelyében. Megtekinthetik és korszerű gépeken kipróbálhatják a kolbásztöltés technológiai folyamatát (aprítás, keverés, fűszerezés töltés, pározás).

Nehogy bakot lőj! - lőgyakorlat légpuskával és íjjal (kezdés: 18:30; 20:30)
Kipróbálhatod, milyen ügyesen lősz légpuskával és íjjal. Helyszín: íjászat - iskolánk tornaterme (a helyi íjászegyesület segítségével); lövészet - iskolánk lőterme. A legjobban teljesítők jutalmat kapnak.

Hajime! - önvédelmi gyakorlatok és fogások kezdőknek (kezdés: 18:00)
Tanulóink önvédelmi gyakorlatának bemutatását követően önvédelmi technikák tanulhatók meg a tanártól és tanulóinktól. Helyszín: iskolánk tornaszobája. Javasolt sportruházat, (sportcipő nem kell). A rendőrségnél is alkalmazott önvédelmi fogásokba is belekóstolhatsz, szakképzett edző segítségével.

Itt a bélás pizza suli! "Ha megfőzted, edd is meg!" (kezdés: 19:00)
Iskolánkban megnézheted, hogy készül a bélás pizza tészta. A tésztát mi elkészítjük, s rendelkezésedre áll többféle feltét (sonka, sajt kolbász stb.), innentől a Te fantáziádra bízzuk: milyen pizzát készítesz magadnak. Megsütjük, s meg is eheted. Mottónk: itt nem lesz selejt!

Eltűnt részletek nyomában. Gondolkozz logikusan!- nyomozós játék (kezdés: 18:00;19:00)
Nyomozd ki, hogy hol található- és mi az a tárgy- aminek egy képrészletét kézhez kapod. Ha megtalálod , fotózd le a mobiloddal, mutasd be a fényképeket a zsűrinek, és ajándékot kapsz. Nyomozásodban segítséget nyújtunk egy "nyomozati jegyzőkönyvvel".Ünnepi megemlékezés 1848. március 15-ről
Pécsváradi siker az első fordulóban!

A II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny regionális döntőjét 2018. március 10-én Körmenden rendezték, iskolánk csapata az első helyen végzett. A regionális döntőkből válogatják ki az országos szinten legjobbnak bizonyult húsz csapatot, akik az országos döntőben mérik majd össze erejüket. Csapatunk érte el a legjobb eredményt (eredmények >> ), így bizakodva várjuk a folytatást.
Okosan a hitelekről

Iskolánk az ősz folyamán benevezett a Pénz7 programjaira, melyet a témahét keretében közel 200 diáknak rendeztünk meg március 5-9. között. Szakgimnázium, illetve szakközépiskolai 10. és 11. évfolyamos osztályokban tartottuk meg a gyerekek pénzügyi ismereteinek fejlesztését szolgáló rendhagyó órákat. A programba regisztráló iskolák előkészített óraterveket kaptak, így az egész országban mindenütt szinte egy időben hasonló témáról beszélgettek, gondolkodtak a gyerekek. Felkeltette érdeklődésüket a Diákhitel, néhány egyénre szabott változatot ki is számoltunk a tanulókkal.


Iskolánkban napelemes kiserőmű épült
a Pécsi Szakképzési Centrum segítségével

Galéria megtekintése >>Szalagtűző 2017
Rendhagyó irodalom óra iskolánkban

2017 december 7-én rendhagyó irodalomórán Fenyvesi Orsolya költő, műfordító volt iskolánk vendége.

Két megjelent kötete, az Ostrom és a Tükrök állatai mellett beszélt új műfordításásról, Anne Carson verseinek most megjelenő gyűjteményéről.

"Saját lábon"
vállalkozás tervezési vetélkedő

Iskolánk csapata II. helyezést ért el a Baranya Megyei Kormányhivatal vállalkozástervezési vetélkedő döntőjén, 2017. 11. 30-án a Hotel Kikelet épületében. Felkészítő tanár: Csóti Erika tanárnő
A csapat tagjai:
   Osztafin Mónika
   Osztafin Gábor
   Veres Attila

Gratulálunk!!
A Komlói Véradó Állomás véradást szervezett iskolánkban

Iskolánk pályaválasztási kiállításon a Tudásközpontban

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2017-ben is megszervezte pályaválasztási rendezvénysorozatát, melyen iskolánk is részt vett.
A rendezvény során az érdeklődők megismerhették iskolánkat, együttműködő partnereinket.

Galéria megtekintése >>


Kiosztották a Béri Balogh Ádám Ösztöndíjakat

A budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban vehették át az idei ösztöndíjasok a Béri Balogh Ádám Középiskolai Ösztöndíjat 2017. november 10-én délelőtt.
A 2011-ben létrehozott Béri Balogh Ádám Középiskolai Ösztöndíjat olyan pályázók nyerik el, akik felvették a katonai alapismeretek tantárgyat, magaviseletük pedig példás és tanulmányi eredményük 4,5 feletti.

Iskolánkból Béri-Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat nyert:
     Sebestyén Petra Szg.12
     Müller Alexandra Szg.12
     Pálfai Nikolett Szg.12
     Bibity Máté István Szg.12


Opera Nagykövetek

2017.11.07-én Ambrus Ákos és Haramza László a Magyar Állami Operaház magánénekesei az operanagykövet program keretében iskolánkban tartott előadást.


Galéria megtekintése >>
Pályaválasztási szakmai nap iskolánkban

2017. október 26-án az NAK Baranya Megyei Igazgatósága szervezésében iskolánkban élelmiszeripari szakmai napot tartottunk. A programra több baranyai általános iskolából 46 tanuló érkezett 4 fő kíséretével. A tanulóknak bemutattuk iskolánkat, a pécsváradi Aranycipó kft.-t. Megismerhették a pék, s a húsipari termékgyártó szakma szépségét, tésztát formázhattak, s a bátrabbak részt vehettek a húsdaráló, s a kolbásztöltő gép kezelésében is. A program 12 órakor zárult. A tanulók élményekkel gazdagon távoztak. Reméljük, több arcot viszontlátunk a júniusi beiratkozáson.

Galéria megtekintése >>

Szecskaavató 2017

Galéria megtekintése >>

Járási katonai verseny 2017

Galéria megtekintése >>
A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében

Tájékoztató megtekintése >>>

Érettségizetteknek: B-terv!

Érettségizett tanulók iskolánkban a pék és rendészeti őr szakmát tanulhatják.
Érdeklődni iskolánk titkárságán lehet.
telefon/fax: 72/465-030
e-mail: titkarsag@bela2.sulinet.hu


1%

Az Országgyűlés által hozott törvény alapján, az adófizetésre kötelezettek személyi jövedelemadójuk 1 %-át, a törvényben szabályozott alapítványoknak, szervezeteknek felajánlhatják. Intézetünk rendelkezik egy alapítvánnyal, amely úgy érezzük, a törvényi követelményeknek megfelel.

Neve: PÉCSVÁRAD KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSÁÉRT ALAPITVÁNY

Adószáma: 18301753-1-02

Ebből az alapítványból támogatjuk tanulóink szabadidő- és sporttevékenységét, kulturális igényeik kielégítését, tanulmányi kirándulásaikat, az oktatásukat segítő eszközök fejlesztését. Kérjük, ajánlja az 1 %-ot alapítványunknak - gyermeke is részesülhet belőle.TeSzedd!

Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban iskolánk rendészeti szakgimnáziumi diákjai fogtak össze szeptember 15-től 17-ig, hogy megtisztítsák Zengővárkonyban a kijelölt területet.
Galéria >>
Szakmai kirándulás

Az osztálykirándulás keretében megismerkedtek a tanulók a katonai tábori élettel valamint intézkedés taktikai-, túlélési- és alaki ismeretekkel.
Az osztálykirándulás alatt nem csak szigorú programok voltak, hanem a kötetlen beszélgetésekre és játékra is jutott idő.
Este tábortűz mellet töréténeteket és anekdótákat meséltünk, valamint logikai feladványokat is kaptak a tanulók.Ballagás

2017. május 5-én 53 végzős diák indult el a feldíszített folyóson a ballagási ünnepély helyszínére. A szakadó időben is szülők sokasága köszöntötte a diákokat. Gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulók ma már csak múlt időben mondhatják el:”Bélások voltunk”. Versek, beszédek után került sor a megérdemelt könyvjutalmak átadására, az ügyes kezű szakközépiskolások a gyakorlóhelytől is kaptak jutalmat. Kedves hagyományteremtésként lakat őrzi a végzősök kötődését az immár 50 éves iskolához. A zászlóátadás után osztálytermeikből indultak szeretteik körében haza, vagy az éttermekbe megünnepelni a felnőtté válást. Hétfőtől jön a neheze: írásbeli vizsgák! Sok sikert kívánunk hozzá!


Operakaland

Immár gyakorlott „kalandosok” vagyunk, így természetes volt, hogy 2017 május 3-án is elutaztunk Budapestre az Erkel Színházba. Élve a Magyar Állami Operaház köznevelési programjának pályázati lehetőségével, Erkel Ferenc Bánk bán című operáját nézhettük meg. Több mint százan indultunk,Vonattal és busszal támadtunk. A teljes bal oldali páholysort elfoglaltuk, és onnan élveztük a színvonalas előadást. Fekete Attila énekelte Bánk szerepét, de nekünk valahogyan a Melindát megformáló Kriszta Kinga teljesítménye maradt meg. A vastaps után élve a BKK kedvezményes jegyével hajóztunk a Dunán, majd a Várkert bazárnál szálltunk ki, és élveztük a csodálatos parkot, a felújított épületrészeket. Kissé fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva érkeztünk meg a záporokkal tarkított nap után. Jövőre Figaró, és mi ismét szeretnénk menni!
Borbás Mónika gimnázium 11.o


Darts-nap iskolánkban

2017 április 27-én a Komlói Rendőrkapitányság hivatalos állományának tagjai Váczi István rendőrezredes vezetésével, kiegészülve a T20 Darts Club komlói sportolóival tartottak sportág népszerűsítő és bűnmegelőző délelőttöt a szakgimnáziumi és gimnáziumi évfolyamok számára. Forgószínpad szerűen vehettek részt tanulóink drog prevenciós előadáson, közlekedésbiztonsági foglalkozáson, internet-biztonsági előadáson valamint „darts edzésen”, megismerkedve a sportág szabályaival, kiemelkedő bajnokaival. A rendezvényt támogatta az Aranycipó kft, sajtos pogácsát és kakaós csigát biztosítottak diákjainknak. A jó hangulatú témanapot egy házi darts verseny zárta, ahol a legjobban teljesítő osztály darts-táblát és készletet nyert az iskolának, a legjobb egyéni versenyző ugyanezt vihette haza. Érdemes volt figyelni, gyakorolni. Az eredményhirdetésen Zádori János Pécsvárad polgármestere is köszöntötte tanulóinkat.


Ismét a dobogón az országos versenyen

Az 1. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Miskolcon 03.31-04.01. között megrendezett döntőjében iskolánk csapata II. helyezett lett. A diákok a "legjobb fizikális felkészültségű csapat" különdíját is elnyerték.
A csapat tagjai: Bibity Dániel, Bibity Máté szakgimnázium 11.-es tanulók, valamint Madai Barnabás, Vörös Roland gimnázium 12. osztályos tanulók voltak.
Csapatvezető tanár Májusi Albert.
A versenynek régi hagyománya van, idén a megváltozott tartalom és feltételrendszer miatt kapta új nevét és az 1. sorszámot. A verseny két fordulós lett, idén a 69 csapat négy regionális helyszínen mérte össze a tudását, ahonnan a legjobb 20 csapat került az országos döntőbe.


Arany János balladamondó verseny

„Különdíjas középiskolás”

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a 2017-es esztendőt Arany emlékévnek nyilvánította. Ezen alkalmából országszerte különböző tudományos programok, valamint Arany János emlékezetét népszerűsítő rendezvények - könyvbemutatók, kiállítások, fesztiválok, vetélkedők, tudományos ülésszakok és szabadtéri színházi estek - váltják egymást.

Arany életének egyik fontos állomása, Nagykőrös is nagyszabású programsorozattal tisztelgett egykori híres polgára és tanára előtt: 2017. március 3-4-én került megrendezésre a XIII. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny. A versenyre közel kétszáz diák érkezett a történelmi Magyarország minden tájáról, hogy megmérettesse magát a - többek között - színészekből, rendezőkből, írókból és költőkből álló zsűrik előtt. A verseny szakmai védnöke dr. Makai Katalin, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem docense, a zsűri elnöke Horváth Lajos Ottó, Jászai Mari-díjas színész volt.

A megmérettetésen egy kötelező és két szabadon választható balladával léptek fel a diákok, hogy szavalataikkal meggyőzzék a zsűrit előadói készségükről és a balladák értő tolmácsolásáról.

A közel kétszáz jelentkező között szerepelt Enyedi Levente László, iskolánk szakgimnáizum11. osztályos tanulója is, akinek előadását
a zsűri különdíjjal jutalmazta.
Az oklevél mellett értékes könyvjutalomban is részesült (képünkön.)
Felkészítő tanára Horváth Henriett.

Galéria >>