Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 

Baranya Megyei SZC
II. Béla Technikum
és Kollégium
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Felnőttek szakmai oktatása

Általános tájékozódásként ajánljuk az Innovatív Képéstámogató Központ prezentációját a felnőttek szakmaszerzési lehetőségeiről a szakképzés új rendszerében.

Alapszakmák

2021. január 1-től ún. alapszakmát csak szakképző intézmény szervezésében, iskolarendszerű formában lehet tanulni.
Az első és második szakma megszerzése ingyenes, ráadásul a régebbi képzésben megszerzett szakmák ebbe nem számítanak bele.
Felnőttképzési jogviszonyban az összóraszám 40%-ra, a képzési idő negyedére csökkenthető. Alapszakmák esetében ez azt jelenti, hogy ami a tanulói jogviszonyban kettő (vagy a közismereti taratlmak - matematika, testnevelés, stb. - miatt három) éves, azaz négy féléves képzés, az akár fél év alatt is elvégezhető. Ebben az esetben ez akkora óraterhelést jelent, mint egy főállású munkahely. Az egyik variáció tehát a fél éves intenzív képzés, ami főállású munka mellett nem elképzelhető (a fizetés hiányát akár képzési hitellel is át lehet hidalni). A másik variációban a képzési idő marad két év, ez esetben heti két délután+este rááldozásával teljesíthető a képzés.
Köztes megoldás - ami az érdekődők között a legnépszerűbb volt -, hogy az elméleti anyagrészek távoktatásban, önálló tanulással kerülnek feldolgozásra, az iskolában elsősorban gyakorlati jellegű tanítás folyik, így egy év alatt, heti 13-14 iskolai órával megtanulható egy szakma. Ha valaki már rendelkezik szakmai tudással vagy annak egy részével, akkor azokra a foglalkozásokra nem kell bejárnia. Például ha más szakma keretében már tanult vállalkozási ismereteket, akkor azt a bizonyítványa alapján beszámítjuk. Ha mondjuk már tud leveles tésztát készíteni, akkor ha ezt megmutatja, nyilván nem kell erre a részre jönnie. A szakmai vizsga a megújult szakképzési rendszerben független vizsgaközpontokban történik, és a gyakorlti tudáson van a hangsúly. A korábbi szóbeli tételsor és vizsga megszűnt, van egy "intaraktív vizsgarész", ahol teszt-szerűen kérik számon az elméleti tudnivalókat és egy "projektfeladat", ahol a gyakorlatban kell a szakmai tudást bemutatni. A szakmai gyakorlat, rutin megszerzése tehát kifejezetten fontos, ez része a képzésnek (nagy valószínűséggel az iskolában, de ha egy cégnél meg tudja oldani valaki, arra is van lehetőség). Iskolánkban Pék, Pék-cukrász, Hentes és húskészítmény-készítő szakmákra lehet jelentkezni, belépési feltétel: 8 általános. A jelentkezési lap letölthető innen, ill. elektronikus jelentkezést is elfogadunk.
A kitöltött jelentkezési lapokat az iskola címére kell eljuttatni.
Nem elektronikus jelentkezés benyújtásának módja:

  • Töltse le a jelentkezési lapot
  • Kitöltése után szkennelje be és küldje el az iskola e-mail címére
Érdeklődni személyesen az intézmény címén lehet 8-15 óráig.

Elektronikus jelentkezési lap >>      Kézi kitöltésű jelentkezési lap >>

2021 szeptembertől egy pék-cukrász felnőttképzési osztályt tervezünk indítani, ide még várjuk a jelentkezőket. Pontosabban 2021 szepemberében egy éves pék képzést indítanánk, amire 2022 szeptemberétől pék-cukrász képzés épül rá. A képzés heti 13-14 kontakt tanórát és önállóan beosztható távoktatásos órákat jelent, ami a fent említett felmentési lehetőségekkel csökkenhet. Javasolt időbeosztás hétfőn és szerdán délután 7-8 tanóra (45 perc), de a ha más időbeosztásban tudna csak jönni, akkor is jelentkezzen, mindenkivel felvesszük a kapcsolatot.


Szakképesítések

A szakmai képzés is lehet ingyenes, ha azt szakképző intézmény (például iskolánk) szervezi. Ebbe a képesítő vizsga ingyenessége is beleértendő (az első vizsgáé, a pótvizsgáért már fizetni kell).

Személy- és vagyonőr


Aktuálisan kínált szakmai képzésünk a személy- és vagyonőr képzés. Az alábbi plakáton hirdetett tanfolyam már zajlik, végül az időbeosztás úgy alakult ki, hogy heti két délután személyesen és további négy óra távoktatásban, így gyorsabban véget ér a 200 óra, és még némi szünetre is volt lehetőség. Ők szeptember 9.-én fognak vizsgázni, utána újra elindítjuk majd a képzést, ha lesz rá érdeklődés. Előzetes érdeklődést Blum Szilárd szakmai igazgatóhelyettesnél lehet jelezni a bsz@bela2.hu címen, vagy munkaidőben a 72/465-030-as telefonszámon.
Mindenkinek válaszolunk, illetve visszahívjuk, az esetleges kérdéseket megválaszoljuk.Tudnivalók:

Egy napon hat 45 perces tanóra lesz.
A képzés programkövetelménye ebben a pdf-dokumentumban olvasható.
Belépési feltétel: alapfokú iskolai végettség (=8. osztály sikeres elvégzése).
Egészségügyi alkalmasság, erkölcsi bizonyítvány a végzettség megszerzéséhez nem szükséges, majd a végzettség birtokában a vagyonőri igazolvány kiváltásakor a rendőrség lekérdezi a bűnügyi nyilvántartást, illetve a későbbi munkaadó vizsgálhatja a munkaegészségügyi alkalmasságot. Mi csak a személyi okmányokat és az általános iskolai bizonyítványt kérjük beiratkozáskor.
Jelentkezni lehet:
1. Személyesen iskolánk titkárságán, vagy
2. jelentkezési lap letöltése, kinyomtatása és kitöltése után annak visszaküldésével:
a. postai úton, vagy
b. fotózva vagy szkennelve a titkarsag@bela2.hu e-mail címre való elküldésével.

Jelentkezési lap letölthető: pdf formátumban, doc formátumban, docx formátumban.