Pécsi SZC
II. Béla Gimnáziuma,
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma
Pécsvárad
Az iskolárólMindenféle


Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Hírek, események

Ünnepi megemlékezés 1848. március 15-ről
Pécsváradi siker az első fordulóban!

A II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny regionális döntőjét 2018. március 10-én Körmenden rendezték, iskolánk csapata az első helyen végzett. A regionális döntőkből válogatják ki az országos szinten legjobbnak bizonyult húsz csapatot, akik az országos döntőben mérik majd össze erejüket. Csapatunk érte el a legjobb eredményt (eredmények >> ), így bizakodva várjuk a folytatást.
Ideiglenes felvételi jegyzék

Iskolánk elkészítette a hozzánk jelentkező tanulók ideiglenes felvételi jegyzékét.
Akiknek még folyamatban van az orvosi alkalmassági vizsgálata, az nem nyer automatikusan felvételt: a beiratkozás feltétele az igazolás bemutatása.


Okosan a hitelekről

Iskolánk az ősz folyamán benevezett a Pénz7 programjaira, melyet a témahét keretében közel 200 diáknak rendeztünk meg március 5-9. között. Szakgimnázium, illetve szakközépiskolai 10. és 11. évfolyamos osztályokban tartottuk meg a gyerekek pénzügyi ismereteinek fejlesztését szolgáló rendhagyó órákat. A programba regisztráló iskolák előkészített óraterveket kaptak, így az egész országban mindenütt szinte egy időben hasonló témáról beszélgettek, gondolkodtak a gyerekek. Felkeltette érdeklődésüket a Diákhitel, néhány egyénre szabott változatot ki is számoltunk a tanulókkal.


Iskolánkban napelemes kiserőmű épült
a Pécsi Szakképzési Centrum segítségével

Galéria megtekintése >>Szalagtűző 2017


Hiányszakma lesz a húsipari termékgyártó!!

Megjelent a 353/2017. kormányrendelet a 2018/2019. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2018/2019. tanévben a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítésekről. Ennek alapján most már biztos, hogy a Húsipari termékgyártó szakmánk hiányszakmának minősül, így leendő tanulóink ösztöndíjat kaphatnak (a tanulószerződésben megállapított béren felül) a következők szerint:
   az első félévben egységesen havi tízezer forint
a további félévekben az előző félévi eredmény alapján, ha az átlag:
   2,51 és 3,0 között van, 10 000 forint,
   3,01 és 3,5 között van, 15 000 forint,
   3,51 és 4,0 között van, 20 000 forint,
   4,01 és 4,5 között van, 27 000 forint,
   4,51 és 5,0 között van, 35 000 forint.
Rendhagyó irodalom óra iskolánkban

2017 december 7-én rendhagyó irodalomórán Fenyvesi Orsolya költő, műfordító volt iskolánk vendége.

Két megjelent kötete, az Ostrom és a Tükrök állatai mellett beszélt új műfordításásról, Anne Carson verseinek most megjelenő gyűjteményéről.

"Saját lábon"
vállalkozás tervezési vetélkedő

Iskolánk csapata II. helyezést ért el a Baranya Megyei Kormányhivatal vállalkozástervezési vetélkedő döntőjén, 2017. 11. 30-án a Hotel Kikelet épületében. Felkészítő tanár: Csóti Erika tanárnő
A csapat tagjai:
   Osztafin Mónika
   Osztafin Gábor
   Veres Attila

Gratulálunk!!
A Komlói Véradó Állomás véradást szervezett iskolánkban

Iskolánk pályaválasztási kiállításon a Tudásközpontban

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2017-ben is megszervezte pályaválasztási rendezvénysorozatát, melyen iskolánk is részt vett.
A rendezvény során az érdeklődők megismerhették iskolánkat, együttműködő partnereinket.

Galéria megtekintése >>


Kiosztották a Béri Balogh Ádám Ösztöndíjakat

A budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban vehették át az idei ösztöndíjasok a Béri Balogh Ádám Középiskolai Ösztöndíjat 2017. november 10-én délelőtt.
A 2011-ben létrehozott Béri Balogh Ádám Középiskolai Ösztöndíjat olyan pályázók nyerik el, akik felvették a katonai alapismeretek tantárgyat, magaviseletük pedig példás és tanulmányi eredményük 4,5 feletti.

Iskolánkból Béri-Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat nyert:
     Sebestyén Petra Szg.12
     Müller Alexandra Szg.12
     Pálfai Nikolett Szg.12
     Bibity Máté István Szg.12


Opera Nagykövetek

2017.11.07-én Ambrus Ákos és Haramza László a Magyar Állami Operaház magánénekesei az operanagykövet program keretében iskolánkban tartott előadást.


Galéria megtekintése >>
Pályaválasztási szakmai nap iskolánkban

2017. október 26-án az NAK Baranya Megyei Igazgatósága szervezésében iskolánkban élelmiszeripari szakmai napot tartottunk. A programra több baranyai általános iskolából 46 tanuló érkezett 4 fő kíséretével. A tanulóknak bemutattuk iskolánkat, a pécsváradi Aranycipó kft.-t. Megismerhették a pék, s a húsipari termékgyártó szakma szépségét, tésztát formázhattak, s a bátrabbak részt vehettek a húsdaráló, s a kolbásztöltő gép kezelésében is. A program 12 órakor zárult. A tanulók élményekkel gazdagon távoztak. Reméljük, több arcot viszontlátunk a júniusi beiratkozáson.

Galéria megtekintése >>

Szecskaavató 2017

Galéria megtekintése >>

Járási katonai verseny 2017

Galéria megtekintése >>
A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében

Tájékoztató megtekintése >>>

Nyílt napok iskolánkban!

2017. november 29.: Rendészeti szakgimnázium, 9.30-tól
2017. december 6.: Szakközépiskola (pék, húsipari termékgyártó, rendészeti őr) 9.30-tól

TeSzedd!

Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióban iskolánk rendészeti szakgimnáziumi diákjai fogtak össze szeptember 15-től 17-ig, hogy megtisztítsák Zengővárkonyban a kijelölt területet.
Galéria >>
Érettségizetteknek: B-terv!

Érettségizett tanulók iskolánkban a pék és rendészeti őr szakmát tanulhatják.
Érdeklődni iskolánk titkárságán lehet.
telefon/fax: 72/465-030
e-mail: titkarsag@bela2.sulinet.hu


Díjváltozás!!!

Teljes árú étkezés díjai:
Reggeli: 200 Ft
Ebéd: 430 Ft
Vacsora: 310 Ft
Félárú étkezés díjai (érvényes igazolás leadásával):
Reggeli: 100 Ft
Ebéd: 215 Ft
Vacsora: 155 Ft
Az 50%-os kedvezményre (rendszeres gyermekvédelmi, nagycsaládos) illetve a térítésmentes (nevelésbe vett) étkezésre jogosult tanulók az igazoló okirat leadásával tudják érvényesíteni a kedvezményt.


Szakmai kirándulás

Az osztálykirándulás keretében megismerkedtek a tanulók a katonai tábori élettel valamint intézkedés taktikai-, túlélési- és alaki ismeretekkel.
Az osztálykirándulás alatt nem csak szigorú programok voltak, hanem a kötetlen beszélgetésekre és játékra is jutott idő.
Este tábortűz mellet töréténeteket és anekdótákat meséltünk, valamint logikai feladványokat is kaptak a tanulók.Kapcsolat a határon túli magyar diákokkal

Iskolánk évek óta rendszeresen tart kapcsolatot határon túli magyar diákokkal a Rákóczi Szövetség segítségével. Több évfolyamunk járt már Eszéken és Szabadkán is. Idén is lehetőséget kaptunk a Rákóczi Szövetség pályázatán keresztül, hogy a Nemzeti Összetartozás napját együtt ünnepeljük eszéki diákokkal.
2017. június 9-én, pénteken indultunk útnak szakgimnázium 9A, 10A, 11B osztályokból 40 fővel, hogy a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákjaival együtt tegyük emlékezetessé ezt a napot. Az egész napos kirándulás alkalmával megismertük Eszéket, a Kopácsi rét élő növényvilágát. Együtt töltött tartalmas nap után rengeteg új élménnyel, új barátságokkal, fáradtan értünk haza. Jövőre ismét pályázunk!


Ingyenes nyelvtanfolyam - sürgős igényfelmérés

Aki szeretne tanfolyami keretek között ingyenesen idegen nyelvet tanulni, kinyomtatva töltse ki ezt a kérdőívet, és hozza be a II. Béla Középiskola titkárságára, vagy zárás után a postaládájába, lehetőleg szerda (júni. 7.) estig. Esetleg szkennelve is beküldhető a titkarsag@bela2.sulinet.hu címre.
Címszavakban:
- 72-120 kontakt óra
- ezen felül e-learning anyagok
- 16-65 év közötti célcsoport
- túljelentkezés esetén az alacsonyabb iskolai végzettség előny
-feltehetően nyár végétől indul
Nyelvtanárok jelentkezését is várjuk, akik tanítanának ezeken a tanfolyamokon.
Az igényfelmérő kérdőív letöltése>>


Ballagás

2017. május 5-én 53 végzős diák indult el a feldíszített folyóson a ballagási ünnepély helyszínére. A szakadó időben is szülők sokasága köszöntötte a diákokat. Gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulók ma már csak múlt időben mondhatják el:”Bélások voltunk”. Versek, beszédek után került sor a megérdemelt könyvjutalmak átadására, az ügyes kezű szakközépiskolások a gyakorlóhelytől is kaptak jutalmat. Kedves hagyományteremtésként lakat őrzi a végzősök kötődését az immár 50 éves iskolához. A zászlóátadás után osztálytermeikből indultak szeretteik körében haza, vagy az éttermekbe megünnepelni a felnőtté válást. Hétfőtől jön a neheze: írásbeli vizsgák! Sok sikert kívánunk hozzá!


Operakaland

Immár gyakorlott „kalandosok” vagyunk, így természetes volt, hogy 2017 május 3-án is elutaztunk Budapestre az Erkel Színházba. Élve a Magyar Állami Operaház köznevelési programjának pályázati lehetőségével, Erkel Ferenc Bánk bán című operáját nézhettük meg. Több mint százan indultunk,Vonattal és busszal támadtunk. A teljes bal oldali páholysort elfoglaltuk, és onnan élveztük a színvonalas előadást. Fekete Attila énekelte Bánk szerepét, de nekünk valahogyan a Melindát megformáló Kriszta Kinga teljesítménye maradt meg. A vastaps után élve a BKK kedvezményes jegyével hajóztunk a Dunán, majd a Várkert bazárnál szálltunk ki, és élveztük a csodálatos parkot, a felújított épületrészeket. Kissé fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva érkeztünk meg a záporokkal tarkított nap után. Jövőre Figaró, és mi ismét szeretnénk menni!
Borbás Mónika gimnázium 11.o


Darts-nap iskolánkban

2017 április 27-én a Komlói Rendőrkapitányság hivatalos állományának tagjai Váczi István rendőrezredes vezetésével, kiegészülve a T20 Darts Club komlói sportolóival tartottak sportág népszerűsítő és bűnmegelőző délelőttöt a szakgimnáziumi és gimnáziumi évfolyamok számára. Forgószínpad szerűen vehettek részt tanulóink drog prevenciós előadáson, közlekedésbiztonsági foglalkozáson, internet-biztonsági előadáson valamint „darts edzésen”, megismerkedve a sportág szabályaival, kiemelkedő bajnokaival. A rendezvényt támogatta az Aranycipó kft, sajtos pogácsát és kakaós csigát biztosítottak diákjainknak. A jó hangulatú témanapot egy házi darts verseny zárta, ahol a legjobban teljesítő osztály darts-táblát és készletet nyert az iskolának, a legjobb egyéni versenyző ugyanezt vihette haza. Érdemes volt figyelni, gyakorolni. Az eredményhirdetésen Zádori János Pécsvárad polgármestere is köszöntötte tanulóinkat.


1%

Az Országgyűlés által hozott törvény alapján, az adófizetésre kötelezettek személyi jövedelemadójuk 1 %-át, a törvényben szabályozott alapítványoknak, szervezeteknek felajánlhatják. Intézetünk rendelkezik egy alapítvánnyal, amely úgy érezzük, a törvényi követelményeknek megfelel.

Neve: PÉCSVÁRAD KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSÁÉRT ALAPITVÁNY

Adószáma: 18301753-1-02

Ebből az alapítványból támogatjuk tanulóink szabadidő- és sporttevékenységét, kulturális igényeik kielégítését, tanulmányi kirándulásaikat, az oktatásukat segítő eszközök fejlesztését. Kérjük, ajánlja az 1 %-ot alapítványunknak - gyermeke is részesülhet belőle.


Tankönyvtámogatás

Tisztelt Szülő!
Ha Ön jogosult tankönyvtámogatásra, kérjük töltse le az igénylő dokumentumot és juttassa el iskolánk titkárságára.
Tankönyvtámogatás igénylés letöltése


Fellebbezési kérelem

Tisztelt Szülő!
Amennyiben gyerekét nem vették fel iskolánkba és fellebbezni kíván, kérjük töltse le a fellebezési nyomtatványt, és kitöltve juttassa el Zakk Anna igazgatónőhöz.
Fellebbezési kérelem letöltése


Ismét a dobogón az országos versenyen

Az 1. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Miskolcon 03.31-04.01. között megrendezett döntőjében iskolánk csapata II. helyezett lett. A diákok a "legjobb fizikális felkészültségű csapat" különdíját is elnyerték.
A csapat tagjai: Bibity Dániel, Bibity Máté szakgimnázium 11.-es tanulók, valamint Madai Barnabás, Vörös Roland gimnázium 12. osztályos tanulók voltak.
Csapatvezető tanár Májusi Albert.
A versenynek régi hagyománya van, idén a megváltozott tartalom és feltételrendszer miatt kapta új nevét és az 1. sorszámot. A verseny két fordulós lett, idén a 69 csapat négy regionális helyszínen mérte össze a tudását, ahonnan a legjobb 20 csapat került az országos döntőbe.


Felnőttoktatás

Intézményünkben a második szakma is ingyen (térítésmentesen) megszerezhető.
Következő beiskolázási időszak 2017. szeptember. Induló képzéseink: pék, húsipari termékgyártó.
Tovább >>


Ideiglenes felvételi jegyzék 2017

Ideiglenes felvételi jegyzék megtekintése >>Arany János balladamondó verseny

„Különdíjas középiskolás”

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a 2017-es esztendőt Arany emlékévnek nyilvánította. Ezen alkalmából országszerte különböző tudományos programok, valamint Arany János emlékezetét népszerűsítő rendezvények - könyvbemutatók, kiállítások, fesztiválok, vetélkedők, tudományos ülésszakok és szabadtéri színházi estek - váltják egymást.

Arany életének egyik fontos állomása, Nagykőrös is nagyszabású programsorozattal tisztelgett egykori híres polgára és tanára előtt: 2017. március 3-4-én került megrendezésre a XIII. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny. A versenyre közel kétszáz diák érkezett a történelmi Magyarország minden tájáról, hogy megmérettesse magát a - többek között - színészekből, rendezőkből, írókból és költőkből álló zsűrik előtt. A verseny szakmai védnöke dr. Makai Katalin, a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem docense, a zsűri elnöke Horváth Lajos Ottó, Jászai Mari-díjas színész volt.

A megmérettetésen egy kötelező és két szabadon választható balladával léptek fel a diákok, hogy szavalataikkal meggyőzzék a zsűrit előadói készségükről és a balladák értő tolmácsolásáról.

A közel kétszáz jelentkező között szerepelt Enyedi Levente László, iskolánk szakgimnáizum11. osztályos tanulója is, akinek előadását
a zsűri különdíjjal jutalmazta.
Az oklevél mellett értékes könyvjutalomban is részesült (képünkön.)
Felkészítő tanára Horváth Henriett.

Galéria >>