Pécsi SZC
II. Béla Gimnáziuma,
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Hírek, események

Leötlhető jelentkezési lap

Ez a jelentkezési lap azoknak a tanulóknak szól, akik nem vesznek részt a februári felvételi eljárásban!
Jelentkezési lap letöltése >>


Élménypedagógia a PSZC. II. Béla Középiskolában

2019.01.28-29-30-án iskolánkban a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsváradi Tagintézményének két szakembere: Kopa Adrienn és Panta Dóra élménypedagógiai foglalkozást tartottak a szakgimnázium 9/A osztály számára. Az élménypedagógia olyan aktív tanulási mód, mely csoportos játékok során tanít meg együttműködésre, figyelemre, problémamegoldásra, hatékony kommunikációra, ön-és társismeretre, bizalomkiépítésre, felelősségvállalásra, szabályalkotás és- követésre, kudarctűrésre, és számos egyéb érzelmi és szociális kompetenciára. A gyerekeknek ezen a foglalkozáson való részvétel egyaránt jelentett kihívást, játék- és közösségi élményt tapasztalati tanulás útján. A program során olyan egymásra épülő, játékos feladatok voltak, melyeknek minden részét meg kellett oldani ahhoz, hogy tovább léphessenek a játék folyamatában. Ez arra ösztönözte őket, hogy jól hajtsák végre az egyes feladatokat és egyre tovább jussanak. A gyerekek elmondásai alapján ez sokat segített az osztály tagjainak az egymás közötti kommunikációban, vitarendezésben és kitartásban. Például olyan tanulók is beszédbe elegyedtek egymással, akik eddig keveset vagy egyáltalán nem kommunikáltak, nem barátkoztak. A tanulók nemcsak az osztályon belül, de iskolatársaik felé is nyitottabbá váltak. A tanórai feladatokat kitartóbban, tudatosabban végzik. Szituációs feladatként egy égő tanteremből kellett kimenteniük egy bábut, anélkül, hogy egymással beszélhettek volna. Így nonverbális eszközök által tudtak csak kommunikálni, döntéseket hozni. A diákoknál ez az ismeretlen helyzet empatikus, kommunikációs és a közös feladatmegoldó képességet is fejlesztette. Ezután a tanórán is érezhetően jobban ment az együttműködés, az együtt dolgozás, a kooperatív alkotómunka. A feladatokat most is, mint minden esetben utólagos élményfeldolgozás, az érzelmek átbeszélése, reflexió követte. Ez a különleges nap erősítette az osztályközösséget, az egymás közti kapcsolatot, a tanár diák viszonyát. Javította a gyerekek önértékelését, magabiztosságát. A tanév végén iskolánk ismét szervez a szakszolgálat munkatársaival élménypedagógiai foglalkozásokat egy másik osztálynak.
Köszönjük a pedagógusok lelkes és szakértő munkáját!      Galéria megtekintése >>


2019. február havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja

    2019. február 4. – február 5. (hétfő, kedd) 8-13 óra

Pótbefizetés

    2019. február 11. – február 12. (hétfő, kedd) 8-13 óra


Rendhagyó irodalomóra

2018. január 8-án kora délután rendhagyó irodalomóra keretében komplex színházi nevelési foglalkozást tartott a Pécsi SZC II: Béla Középiskolájában Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet. Az #Apa_anya_én című darabban egy boldog család életébe pillanthatunk be bele, melyben hirtelen mindenki meg akarja valósítani önmagát, és már szó sincs harmonikus kapcsolatokról. Ekkor a néző egy társasjáték segítségével aktív formálója lesz a családtagok életének. Az előadáson jelenlevő mintegy 50 szakgimnazista diák aktívan, élvezettel vett részt a színházi-nevelés előadáson, hiszen az úgy adta meg a játék élményét, hogy el is gondolkodtatott a családról, és segített kialakítani a dolgok más nézőpontból való szemlélésének képességét. A drámapedagógiai foglakozást az iskola alternatív tantermében tartotta a társulat, a darab eleve úgy készült, hogy osztálytermekben is játszható legyen. A színházi előadás az EFOP -3.3.2-16- „Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért” című projekt keretében valósult meg.
Szervezők: Dr. Fenyvesi Jánosné, Zakk Anna


Nyílt nap a szakközépiskolábanGaléria megtekintése >>

Nyílt nap a szakgimnáziumbanGaléria megtekintése >>

Karácsonyváró nap

A gyerekek által a legjobban várt esemény az utolsó tanítási napon az iskolai közös karácsonyváró nap. Az első két órát minden osztály a saját termében töltötte közös ajándékozással, sütizéssel. Volt teaház, lányoknak közös körömlakkozás, frizurakészítés, sminkelés. Airsoftozni vágyó diákjaink ellepték az öltözőket. Ezen kívül volt lehetőség ping-pongra, szkander bajnokságra. A számtech teremben „Counter Strike 1.6” játékra mehettek diákjaink. Jó hangulatú karaoke buli, társasjáték és műveltségi vetélkedő között lehetett még választani. A napot szívküldi ajándékozással és tombolahúzással zártuk.


Szalagavató 2018


Galéria megtekintése >>

2019. január 1-től érvényes étkeztetés térítési díja

100%50%
Reggeli209 Ft105 Ft
Ebéd450 Ft225 Ft
Vacsora325 Ft163 Ft

Iskolánkban járt a Mikulás!


Galéria megtekintése >>

Kollégiumi focibajnokság

2018. december 4-én kollégiumi focibajnokságot rendeztünk. Nagy küzdelmek után a következő eredmény alakult ki:
1. helyezett lett a tanárok csapata: Székely Dániel, Horváth Bálint, Szép Péter, Molnár József
2. helyezett csapat névsora: Mihály Dávid, Nemes László, Árvai Béla, Hollósi Péter, Móka Dávid
Gratulálunk a győzteseknek!


Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadása

November 16-án került sor a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjainak átadására a Stefánia Palotában. Katonai fakultációs diákjaink közül Balogh Bea (11.B), Bereczki Dzsenifer Barbara (11.B), Nikolausz Viktória (11.A) Béri Balogh Ádám középiskolai ösztöndíjat, Herczeg József (11.A), Ignácz Mária (11.A) Lippai Balázs esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíjat nyert. Az ösztöndíjakat Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át.

Egyre többen kapnak honvédelmi ösztöndíjatApáczai Kupa

Az idei indián nyár melegében iskolánk kollégistái, az évente megrendezésre kerülő megyei, kollégiumok közötti atlétikai versenyen vett részt, mely a pécsi Nevelési Központ Apáczai Kollégium tanárai szervezésében öltött testet. A barátságos légkörben, szép időben, egy ízzasztóan kellemes napot tölthettünk el, ahol Balogh Bea szakgimi tizenegyedikes tanulónk, megyei ezüstérmes lett 1500 méteres síkfutásban.
Gratulálunk neki és a többi lelkes kollégistánknak is!
A képen balról-jobbra: Horváth Bence, Zakar Dominik, Orsós II. Sándor, Horváth Csaba, Horváth Elemér, Orsós I. Sándor, Orsós Dániel, Bognár Patrik.
Guggolnak: Kisabonyi Anita és Balogh Bea.


Büntetés-végrehajtási Szervezet országos toborzása!

A büntetés-végrehajtási szervezet országos toborzó programot indít!!
A büntetés-végrehajtási szervezet a társadalom védelmében és a közbiztonság erősítése érdekében különíti el a bűnelkövető embereket. A szervezet alapfeladatként biztosítja a jogos büntetésüket töltők jogszerű, szakszerű és biztonságos fogva tartását, de közel kilencezres állományunk nap mint nap azért is dolgozik, hogy az elítéltek törvénytisztelő állampolgárokként történő visszavezetése a társadalomba minél hatékonyabb legyen.
Börtöneink szerte az országban szoros együttműködésre törekszenek a környezetükben lévő településekkel, a fogvatartottak munkáltatásával számos esetben segítik a városok és az önkormányzatok munkáját, a közintézmények és közterületek felújításával, tisztán tartásával, jóvátételi programjaikkal.
Több információ a www.bv.gov.hu/toborzas oldalon található>>


Szecskaavató 2018

Nagy várakozás és sok készülődés előzte meg idén is a szecskaavatót iskolánkban. Az eseményre 2018. szeptember 28-án került sor. Az elsős osztályok bemutatkozó műsorával egybekötött táncot izgalmas, játékos vetélkedő követte, ahol mindenki a legjobb formáját hozta. A játékok között szerepelt pl. szerelemvallás, pudingetetés, karaoke. Választottunk szecskakirályt és királynőt és természetesen most is csak egy győztes lehetett, aki idén a 9.b szakgimnáziumi osztály lett! Ezúton is gratulálunk nekik és a többi szecskának is a bátorságért és részvételért! A jó hangulatról a felsőbb évesek gondoskodtak, nemcsak a feladatok kiválasztásával, hanem a nagyszerű szurkolással is. A beavatás végén elhangzott a szecskaeskü, így már a kicsik is igazi „bélásokká” váltak. Nekik jó tanulmányi eredményeket és sok új barátságkötést kívánunk!
Galéria megtekintése >>


Túlélő tábor 2018.08.27.-08.30. Dombai tó - Zengő tábor

Galéria megtekintése >>

Étkezés 2018/19 tanév

Tisztelt Szülők!
Az iskolai étkezéssel kapcsolatos feladatokat (étkezés befizetés, lemondás, stb.) az iskola gazdasági hivatalában kell intézni: 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8. Tel.: 06-72/465-133
Felhívjuk figyelmüket, hogy az étkezések befizetése előre meghatározott időpontokban lehetséges (az időpontok az iskola honlapján megtekinthetőek), étkezés lemondás esetén a gazdasági hivatalt kell a szülőnek értesíteni és a lemondott ebédjegyeket meg kell őrizni és le kell adni a hivatalban, hogy a következő hónapban jóváírásra kerüljön az összeg, a lemondást a lemondást követő második naptól tudjuk érvényesíteni.
Pótbefizetés esetén a befizetést követő második naptól kezdődően lehet étkezni a tanulónak.
Az étkezés a Pécsváradi Kodolányi János Általános Iskola éttermében történik ebédjegy ellenében (7720 Pécsvárad Kossuth Lajos u. 39-41.).

Szeptember havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontjai:
2018.08.28. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
2018.08.29. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
2018.08.30. 08-12 helyszín: Iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.
Aki ezen időpontokban befizeti a térítési díjakat az 2018.09.03-től (hétfőtől) jogosult az étkezésre.
Pótbefizetés időpontja (helyszín: iskola 7720 Pécsvárad Vak Béla u. 8.)
2017.09.03. 8-13
2017.09.04. 8-13

Teljes 100% étkezés díjaiFél 50% étkezés díjai
Reggeli: 200 FtReggeli: 100 Ft
Ebéd: 430 FtEbéd: 215 Ft
Vacsora: 310 FtVacsora: 155 Ft


Az 50%-os kedvezményre (rendszeres gyermekvédelmi, nagycsaládos) illetve a térítésmentes (nevelésbe vett) étkezésre jogosult tanulók az igazoló okirat leadásával tudják érvényesíteni a kedvezményt.

Érvényes igazolás hiányában teljes áru étkezést tudunk biztosítani.

Befizetés csak a megadott időpontokban lehetséges.


PÉK-CUKRÁSZ KÉPZÉS!!!
ÚJ LEHETŐSÉG, ÚJRA INDULÓ SZAKMA!!!
VÁRJUK A JELENTKEZŐ TANULÓKAT!

A közelmúlt igen népszerű, de az utóbbi néhány évben mostoha sorsú
pék-cukrász képzése újra indulhat iskolánkban, a következő tanévtől!

Várjuk minden érdeklődő jelentkezését erre a „régi-új” pék-cukrász szakközépiskolai, két szakma előnyeit is magában foglaló képzésünkre!
Nagy tapasztalattal és kiváló eredményekkel rendelkező szaktanáraink, jól felszerelt és termelési tevékenységben élen járó pékségek, cukrászüzemek várják a szakma iránt érdeklődő, elkötelezett diákokat.


Képek a nyári szakmai gyakorlatról

Rendészeti (szakgimnázium, szakközépiskola) gyakorlat:

Pék gyakorlat: