Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 

Baranya Megyei SZC
II. Béla Technikum
és Kollégium
Pécsvárad
Partnereink:



Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Hírek, események

2021. május-június havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja

Bővebben >>>>----

20210504 19:33 by TZs

"Online ballagás"

Búcsúzunk végzőseinktől

20210501 0:55 by BSz

Ingyenes személy- és vagyonőr tanfolyam indul iskolánkban


Bővebben a "Felnőttek szakmai oktatása" menüpontban olvashat.

20210430 16:31 by BSz

1%

Kedves Szülők!
Kérjük Önöket, ha tehetik adójuk 1%-át adják iskolánk alapítványa számára:
Pécsvárad Középfokú Oktatásáért Alapítvány
Adószám: 18301753-1-02
OTP: 11731104-20004398-00000000

20210323 17:17 by TZs

Oktatók online fogadóórái


Ide kattintva elérhetőek a Meet-linkek és időpontok a fogadóórákhoz.

Ha a kapcsolódási kérelmét nem fogadja az oktató, kérjük legyen türelemmel, éppen egy másik szülővel beszél.

20210318 23:48 by TZs

Diákjaink-voltak: Péterfalvi Norbert

Péterfalvi Norbert vagyok, 2008-ban végzett II. Bélás. Hogy mit adott nekem, az akkori II. Béla Középiskola és Gimnázium? Ha röviden szeretném leírni, akkor egy szóval úgy tenném, hogy: MINDENT. De ez ennél kicsit összetettebb dolog, és mivel a mondandóm terjedelmét tekintve korlátok közé lettem szorítva, igyekszem tényleg röviden összefoglalni.
Annak idején egy határrendészeti fakultációs osztályba jártam, majd az érettségit követően a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolába folytattam tanulmányaim. Középiskolás éveim alatt nem voltam egy élen járó tanuló, sem egy élsportoló. A közösségi életben mondhatni kulcsfigura és egyben megosztó személyiség voltam, és igyekeztem a közösségi szerepvállalásban kiteljesedni. Mégis azt tudom elmondani, hogy a II. Bélás éveim életem legmeghatározóbb időszakát foglalták magukban. Körmenden mindig kiemelték, hogy a Pécsváradról érkező rendőrtanoncokat nagyon szeretik, mert felkészültek és roppant talpraesettek. Azóta is büszkén mondom, hogy honnan indultam, ha lehetőségem nyílik rá. Viszonylag fiatalon egy roppant sikeresnek mondható karriert futottam be, hiszen dolgoztam a Budapesti Rendőr-főkapitányságon járőrként, ügyeletesként, szolgálatirányító parancsnoként, egy kerületi térfigyelő központ parancsnokaként és sajtósként is. Ezt követően – viszonylag elég fiatalon – az Országos Rendőr-főkapitányságon folytattam pályafutásom, ahol csoportvezetőként közel négy és fél évig elsődleges feladatom volt a pályakezdő rendőrtisztek-, és tiszthelyettesek első beosztási helyre történő kinevezése. Munkatársaimmal ez idő alatt többek között a rendőrségi toborzását is új alapokra fektettük. Rendőri szolgálatom mellett dolgoztam és dolgozom a Belügyminisztérium különböző közszolgálatfejlesztési projektjeiben, valamint közel 11 éve az Országos Mentőszolgálatnál is, ahol jelenleg a Budapesti Központi Mentőállomás rohamkocsiján végzem a feladatom, mint mentőápoló. Tanulmányaim az évek múlásával sem fejeztem be, újra (jobb eredményekkel) érettségiztem és jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagyok levelezős hallgató. Talán furcsán hangzik, hogy hallgatóként jelen vagyok az Egyetemen, mivel mellette annak Rendészettudományi Karán is dolgozom, ahol az elsődleges feladatom nappali munkarendőr képzésben résztvevő rendőr-, tűzoltó-, pénzügyőr tisztjelöltek, valamint büntetés-végrehajtási hallgatók rendészeti kiképzése és nevelése.
Hogy mit üzenek a jövő II. Bélásainak? Azt, hogy tanuljanak szorgalommal, tiszteljék tanáraik odaadó tanítását, nevelését, hiszen az egész életüket ott – abban a néhány évben – alapozzák meg. Mondhatni minden ott kezdődik el.
Mivel rendőr vagyok, így nem hagyhatom ki az alkalmat, hogy az épp pályaválasztás előtt álló, leendő rendőr tanulók, vagy hallgatók számára a legfontosabb üzenetem átadjam, amelyet én is az egyik vezetőmtől tanultam, és azóta is vallok: a törvényes hatalmat gyakorolni, a rendfokozatot viselni, a tiszteletet pedig kiérdemelni kell. Rendőrként közhatalommal, nem pedig egyéni hatalommal ruháznak fel minket a jogszabályok, és erről soha nem szabad megfeledkeznünk. Éljünk a minket megillető hatalommal, de soha ne éljünk vissza vele.
Ennek megtartása óriási felelősség.





202102217 02:19 by TZs

Diákjaink-voltak: Tucsek Judit

Tucsek Judit vagyok, a II. Béla Középiskola egykori diákja. 1998-2002 között koptattam az iskola padjait rendvédelmi fakultációs gimnáziumi osztályban. Az érettségi után ( amiről nem is tudom hogy, de csak jó emlékeim vannak) azonnal felvételt nyertem a Pécsi Tudomànyegyetemre, és az ott eltöltött 6 év után sziciológusként távoztam onnan. Az egyetemi évek alatt megismertem a férjemet és megszületett az első kisfiaunk. Aztán nyelvvizsgákat szereztem, okj- képzéseken vettem részt, dolgoztam....Ezek alatt az évek alatt még három gyermekünk született, boldog négy kisfiús anyuka vagyok :-)
A középiskolai éveim alatti időszakról nem tudok egy vagy két szép emléket kiemelni, de azt tudom, hogy nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a pécsváradi gimnázium mellett döntöttem 14-15 évesen. ( Szüleim nem szóltak bele az iskolaválasztásba.) A tanàraimat nagyon szerettem, ha volt mogorvább is, kedvesebb is, mind- mind különleges nyomot hagytak bennem. A legeslegjobb osztályfőnököm volt a világon, nagyon szeretem a mai napig. Azt gondolom, hogy az ő életszemlélete, diàkszetetete az, ami leginkább széppé tette az ott töltött éveimet. Persze az osztályközösségünk is nagyon jó volt... Mindig szeretettel fogok visszagondolni a gimnáziumi éveimre és csak remélni tudom,hogy a sajàt gyermekeim is hasomlóan szerencsések lesznek.



202102217 01:53 by TZs

Diákjaink-voltak: Nagy Balázs

Nagy Balázs vagyok, 2002-ben az iskola közbiztonsági szakirányú gimnáziumán szereztem érettségi bizonyítványt. Legszebb élményeimet a csopaki „Épp testben épp lélekkel” címen megrendezett iskolák közötti vetélkedőkön szereztem, ahonnan többször kimagasló eredménnyel távoztunk. Tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának testnevelési szakán folytattam, amit 2004-ben félbehagytam, mivel ekkor felvételt nyertem a Bölcsészettudományi Karon induló régészet képzésre. A hallgatók között már idejekorán mindenkinek volt valami indítatása, amiért elkezdte ezt a képzést. –volt, akit az embertani leletek érdekeltek, és olyan kérdések foglalkoztatták, minthogy miként lehet megállapítani, hogy hány évesen halt meg az elhunyt, illetve mi okozta a halálát. Engem a numizmatika tudománya vonzott, és az érdekelt, hogy egy régészeti lelőhelyről előkerült pénzek által megválaszoljam azt, hogy az adott településen mikor éltek, vagy az elhunyt mellé helyezett halotti obulus alapján meghatározzam azt az időpontot, amikor a temetés megtörtént. –mivel a pénzek segítségével, akár évre pontosan is keltezhetünk. 2008-tól a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnál régész technikusként dolgoztam, majd 2010-től a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központnál kaptam állást. 2014 óta Budapesten élek, és a Ferenczy Múzeumi Centrum régésze, numizmatikai gyűjteményvezetője vagyok. Munkám mellett 2017 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója vagyok.




20210126 23:39 by TZs

Diákjaink-voltak: Tyeklár Richard

Életem legszebb időszaka volt a pécsváradi gimnáziumba járni. J
Különböző képességű, gondolkodású és földrajzilag számos eltérő helyről érkező diákok alkotta osztály voltunk.
Klikkesedtünk , de a klikkek legjobb barátokként húzták egymást előre az évek alatt.
Mi, Nagy Balázssal és Hetesi Péterrel boldogítottuk egymást.
Ez időszak alatt váltam él sportolóvá és lehet mondani él- tanulóvá is. ( tanáraimnak köszönhetően )
Egyesével felsorolhatnék mindenkit aki ott tanít/ tanított ,mert mindenkitől tanulhattunk értékeset.
Ott töltött évek alatt az osztály él tanulói csapatába tartoztam és élsportolóként világversenyeken dobogós helyezéseket értem el- Köszönet az iskola kiemelkedő támogatásáért és bíztatásáért.
Ma közel 10 éve hogy az Egyesült Királyságban élek és közel 3 éve dolgozok oktatási cég működési és irányítói részlegén.
Köszönet az osztály társaimnak akiktől sokszínűségük által és érdekes tulajdonságaik révén sokat tanultam és összes tanáraimnak aki nem csupán tanárok voltak, hanem legjobb pedagógusok is, csiszolták személyiségünket és igyekeztek minket a legjobbra tanítani.
Jó lenne mai fejjel újból átélni azokat az éveket, meg több szorgalommal, lelkesedéssel tisztelegni
Tyeklár Richard




20210126 23:30 by TZs

Az elmúlt évek Karácsonyváró napjairól válogatott képekkel
kívánunk boldog ünnepeket!



#-#

20201219 21:59 by TZs

Oktatói telefonos fogadóórák

2020. november 12-től az iskolai telefonon az oktatók elérhetők az alábbi időpontokban:

2020. nov. 16

9-11-ig

BÖGYÖS ISTVÁN

2020. nov. 17

8-10-ig

DR. FENYVESI JÁNOSNÉ

2020. nov. 17

11-13-ig

MÁJUSINÉ KÖRMENDI KATALIN – MÁJUSI ALBERT

2020. nov. 17

19 órától

BUCZÓ ZOLTÁN (72) 465-039 (Koll.)

2020. nov. 18

8-11-ig

KOSZTOLÁNYI ATTILA

2020. nov. 18

8-10-ig

CSÓTI ERIKA

2020. nov. 19

9-11-ig

SZABÓNÉ DEBRECENI ERZSÉBET

2020. nov. 19

9-11-ig

DR. FEKETE GÁBOR

2020. nov. 19

9-11-ig

CSERBAKŐI ANDREA

2020. nov. 20

9-11-ig

GUNGL LÍVIA - RUPPERT BEÁTA

2020. nov. 24

9-11-ig

KAPOSINÉ VIZI ORSOLYA

2020. nov. 25

9-11-ig

CSÖRGE BARNABÁS -  ELEK ATTILA

2020. nov. 26

8-10-ig

FODOR-GERGELY AMARILLA

- JÓZSA GYÖRGYNÉ (MERK MÁRTA)

2020. nov. 26

9-11-ig

HORVÁTH HENRIETT

- TÖRÖK ZSOLT



20201112 22:35 by TZs

TOP100

*Külhoni és anyaországi diákok egyaránt próbára tehették tudásukat a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul programjának virtuális nyári vetélkedőjén, mely keretében a magyar történelemmel, irodalommal, néprajzzal, földrajzzal kapcsolatos izgalmas kérdésekre válaszolhattak a diákok.*
Iskolánk csapata bejutott a legjobb 100 versenyző csapat TOP 100 kategóriájába, az országos döntőbe.A vetélkedő fővédnöke Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt. Gratulálunk!



20201106 23:47 by TZs

Kirándul az iskola népe

2020. október 16-án kirándulási nap volt iskolánkban. Betartva a járványügyi szabályokat 7 osztályunk országos kirándulásra ment a Rákóczi Szövetség Rendhagyó Diákutaztatási Programja segítségével.Négy osztály Székesfehérvárra, kettő Lakitelek_Kecskemétre, egy osztály Bajára utazhatott.Képes beszámolónk felidézi a szép pillanatokat!









20201105 20:34 by TZs

Pék hagyományőrző verseny

Iskolánk végzős pék-cukrász diákjai 2020 októberében rendhagyó megmérettetésben vettek részt. A nagy hagyománnyal rendelkező versenyt ebben az évben a járványhelyzet miatt digitális formában rendezték meg.

1. Hagyományőrző verseny
Résztvevő diákok: Balassa Gabriella és Schmolcz Kinga

A projektfeladat egy hagyományos termék előállításának szakmai gyűjtése, a termékkészítés folyamatának bemutatása, valamint a termékismertető és a termék elkészítése volt.
Iskolánk diákjai a „Vár a tudás Zengőalján” elnevezésű EFOP pályázat keretében végeztek hagyományőrző munkát és gyűjtöttek helyi recepteket. A versenyre elkészített Orfűi medvehagymás pogácsa is ennek a gyűjtésnek az eredménye.

2. Pozsonyi kifli készítő verseny

Résztvevő diák: Kökény Vivien Krisztina

A feladat a pozsonyi kifli hagyományos elkészítése és bemutatása volt. Noha a folyamatot itt is digitális formában kellett rögzíteni és a versenybizottságnak elküldeni, a felkészítő tanárok szerint a tanuló által készített termékek a hagyományos versenykeretek között is kiemelkedően jól sikerültek volna.
A verseny eredményhirdetése az őszi szünet után várható.
Segítő tanáraik: Csóti Erika, Májusiné Körmendi Katalin, Zétényi Piroska (video).
Támogatóink: Pécsvárad Középfokú Oktatásért Alapítvány,Aranycipó Kft, Pizzagyár.
Köszönjük a segítségüket!

Pozsonyi kifli készítése
Kökény Vivien végzős pék-cukrász diákunk bemutatja a Pozsonyi kifli hagyományos elkészítését, melynek tésztareceptje a karácsonyi bejgli készítéséhez is segítséget nyújt.
Szívből ajánljuk mindenki figyelmébe!


Orfűi medvehagymás pogácsa készítése
Iskolánk diákjai 2020 októberében a „Vár a tudás Zengőalján” elnevezésű EFOP pályázatban működtek közre, végeztek hagyományőrző munkát és gyűjtöttek helyi recepteket. A versenyre elkészített Orfűi medvehagymás pogácsa ennek a gyűjtésnek az eredménye.
Ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe!



#-#

20201027 23:16 by TZs (20201105 20:50)

Étkezési térítési díjak befizetésének időpontja


2020. november havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja Bővebben >>>>----

20201023 23:06 by TZs

Haditorna Verseny

A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett Megyei Haditorna Verseny 2020. szeptember 23-án került megrendezésre. A tavalyi versenyen csapatunk hatalmas küzdelemben egy ponttal lemaradva lett második, ezért idén is reménykedtünk a dobogós helyezésben.
Az átgondolt, tapasztalatokon alapuló felkészülés valamint a csapat tehetsége és elszánt küzdőszelleme sikerre vezetett. A versenyen 9 középiskola vett részt és iskolánk csapata lett a győztes.
Az alábbi izgalmas, kihívást jelentő versenyszámokat kellett teljesíteni:

1. Tájfutás
2. Figyelés, tájékozódás, távbecslés
3. Kézigránát hajítás célba
4. Légpuska lövészet
5. Honvédelmi TOTÓ
6. Elsősegély
7. Akadálypálya
8. Fegyveres váltófutás:
9. Alpesi kötélpálya
10. Rekesztorony építés
11. Mászófal
12. Íjászat

A csapat tagjai a következők voltak:

Balázs Illés 2/10/PC
Horváth Attila Máté 11.
Tóth Márton Zsolt 11.
Vándor Patrik 11.

Póttag: Dragicevic Dragan 11.

Felkészítő tanárok:

Szabóné Debreceni Erzsébet – elsősegély, fizikai versenyszámok
Bögyös István - tájékozódás, lövészet
Fekete Gábor – elmélet, íjászat, versenykíséret



20201014 10:06 by TZs

Rendhagyó irodalomóra

2020. szeptember 30-án a Köszönjük Magyarország! Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében került sor iskolánkban egy rendhagyó irodalomórára. Fábián Gábor pécsi színművész adta elő Babits Mihály Jónás könyve című elbeszélő költeményét, majd beszélgetett a mű kapcsán a műről, a felvállalt prófétai szerep nehézségeiről. A programon a technikumi 11. osztály tanulói vettek részt, betartva a járványügyi szabályokat.


20201002 11:50 by BZP

Étkezési térítési díjak befizetésének időpontja


Bővebben >>>>----

20200918 22:19 by TZs

Kedves Tanulók!

Tanévnyitó:
2020. szeptember 1-jén 8 órakor tartjuk az iskola udvarán.
Eső esetén a 9. osztályoknak tartunk tanévnyitót a tornateremben.
A felsőbb évfolyamoknak a tanévnyitót az osztályfőnök tartja a kijelölt osztályteremben.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az iskola épületében a közösségi tereken a maszk viselése kötelező!

20200829 15:35 by TZs

Tankönyvosztás

2020. augusztus 28. 8:00 - 14:00
2020. augusztus 29. 8:00 - 11:00
2020. augusztus 31. 8:00 - 14:00
Megjelenés: maszkban!


Póttankönyosztás!
2020. 09. 01. 10óráig!


20200827 15:01 by TZs

Étkezési térítési díjak befizetésének időpontja


Bővebben >>>>----

20200825 11:45 by TZs

Kollégiumi beköltözés

2020. augusztus 31. (hétfőn) 16:00 - 20:00 között
Fiú:
7720 Pécsvárad, Kossuth Lajos u. 2.
Lány:
7720 Pécsvárad, Szent Gellért út 2.

Jelentkezési lapok a 2020/2021-es tanévre:
PDF formátumban (nyomtatni kell) >>>
Szerkeszthető:
DOC formátumban >>>
DOCx formátumban >>>
RTF formátumban >>>

20200824 14:21 by TZs

Javítóvizsga

2020. augusztus 25. 8:00
Megjelenés: maszkban!

20200824 09:39 by TZs

Ingyenes nyelvtanfolyam

Az eddigi tapasztalatok alapján lehetséges, hogy csak a diákjaink és a "külsősök" együtt tudnak csoportot alkotni, ebben az esetben a plakáton szereplő késő délutáni időpontnál korábban lesz a csoport.

20200811 12:24 by BSz

Beiratkozás

Beiratkozási információk a felvételizőknek menüpont alatt.

20200604 12:57 by BSz

1%

Tisztelt Szülők!
Ha teheti, adja adója 1%-át az iskolánkat támogató Pécsvárad Középfokú Oktatásáért alapítványnak - gyermeke is részesülhet belőle. Adószám: 18301753-1-02

20200511 11:53 by BSz