Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 

Baranya Megyei SZC
II. Béla Technikum
és Kollégium
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Iskolánk 50 éves (részlet az ünnepi beszédből)


Zakk Anna
igazgató

"Rossz iskola az, amelyik mindent megtilt. Még rosszabb az, amelyik mindent megenged.
A jó iskola világosan megfogalmazza a követelményrendszerét és miközben „birkózik˝ a diákjaival, kialakul bennük az az ösztönző és fékrendszer, mely ahhoz kell, hogy később helyesen álljanak meg a saját lábukon.˝
- vallja Karácsony Sándor, a XX. század egyik kiemelkedő pedagógusa.

Az elmúlt évek során kialakított oktatási-nevelési rendszerünk összhangban van a fenti sorokkal, így büszkén mondhatjuk el, hogy az elmúlt fél évszázad alatt több mint 4000 tanuló végzett iskolánkban, s egykori tanítványaink megállnak a lábukon. Bennük látjuk igazolva hitünket: szakemberek lettek, állattenyésztők, pékek, hentesek, cukrászok, húsbolti eladók, közülük sokan már saját cégeiket irányítják. Egykori növendékeink az ország számos pontján szolgálnak rendőrként, katasztrófavédőként, vannak köztük tisztek, mérnökök, tanárok, egészségügyi szakemberek, még egy régész is, többen katonaként külföldi missziókban szolgálják hazánkat. Ragaszkodnak régi iskolájukhoz, annak szellemiségéhez. Sokan közülük már az unokájukat hozzák el hozzánk, bízzák ránk.

Képzéseink nem valósulhattak volna meg külső partnereink segítsége nélkül. Hosszú azon cégek, állami szervezetek, magánvállalkozások listája, amelyekkel az elmúlt 50 évben hosszabb-rövidebb időre kapcsolatba kerültünk. Külön öröm, hogy nem csak olyan országos jelentőségű cégekkel, mint a Pick Szeged Zrt. és az Aranycipó Kft. volt és van jó kapcsolatunk, hanem családi vállalkozásokkal is.
A rendészeti képzés megindulásával egy másfajta kapcsolatrendszerünk is kialakult. 1996-tól a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői felvállalták az oktatás segítését, ennek keretében mind a mai napig a szakmai órákat rendőrtisztek tartják. A rendészeti képzés elmélyülésével együtt nőtt a kapcsolati háló, ma már a katasztrófa-védelem, a büntetés-végrehajtás szakemberei is részt vesznek a képzésben. A külső kapcsolataink is nagy szerepet játszottak és játszanak ma is abban, hogy kiváló versenyeredményeket értünk el ebben az 50 évben.
Diákjaink számos alkalommal nyertek a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyeken állattenyésztő, húsipari és pék szakmákban. Az országban működő, mintegy 90 rendészetet oktató iskola közül versenyeredményeinket tekintve az első 8 iskola között tartanak bennünket számon. Az elmúlt évben például iskolánk nyerte az Országos Rendészeti Csapatversenyt. A katonai alapismeretek tantárgy oktatása honvédségi kapcsolatokat hozott, tanítványaink az Országos Honvédelmi Versenyeken is szép eredményeket értek el. Az idei tanévet is egy országos harmadik hellyel nyitottuk.
Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak az önzetlen és áldozatos munkáját, akik segítettek ezeknek a szép eredményeknek az elérésében.

„Mindennek, ami remek volt, emléke, nyoma fönnmaradt.” írja a költő, Vajda János.

Hogy ilyen remek hely volt a II. Béla a múltban is, azt sok egykori diák és tanár üzenetéből olvashatjuk ki. A jubileumi évben többen is megfogalmazták emlékeiket iskolánkról. Köszönöm szívmelengető szavaikat.
Egy nálunk végzett diáktól kaptuk ezt a szép gondolatot:
„Nagyon jó osztályközösségünk volt, élén osztályfőnökünkkel, aki ha kellett mintegy anyatigris őrködött felettünk… Elmondhatom, hogy az a négy év mindannyiunk életében fontos szerepet játszott. Tanárainktól nemcsak tudást, hanem biztonságot is kaptunk, hiszen ha bármiben elakadtunk, vagy szükségünk volt segítségre mindig számíthattunk rájuk, ott álltak mögöttünk, ott voltak velünk.”

Képek az ünnepségről:


Ünnepi igazgatói köszöntő

Polgármesteri köszöntő

Diákjaink köszöntik vendégeinket


Alaki bemutató

Ünnepi tárlat

Néhány díj az elmúlt 50 évből


Faültetés az 50. évforduló alkalmából