Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium 

Baranya Megyei SZC
II. Béla Technikum
és Kollégium
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

2021/22. tanévre meghirdetett képzéseink

I. Rendészet és közszolgálat ágazat

Választható képzések és szakmairányok az 5 éves technikumi képzésben:

Rendészeti technikus (szakma + érettségi)

Közigazgatási ügyintéző (szakma + érettségi)

Választható képzés a 3 éves szakképző iskolai képzésben:

Rendészeti őr (szakma)

Érettségi utáni 1 éves képzés:

Közszolgálati ügyintéző (rendészet ágazati érettségivel rendelkezőknek)

II. Élelmiszeripari ágazat

Választható képzések a 3 éves szakképző iskolai képzésben:

Hentes és húskészítmény-készítő (szakma)

Pék-cukrász - hároméves képzés (szakma)

Rendészeti képzéseinkről

Ötéves technikumi képzésben közszolgálati technikus képzésre lehet jelentkezni, az ágazati alapvizsga után választható a közigazgatási ügyintéző és a rendészeti technikus szakmairány.
A technikusi végzettség (a közigazgatási ügyintéző is az!) emelt szintű érettséginek számít a felsőfokú jelentkezés szempontjából, tehát jó tanulmányi eredmény esetén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen való továbbtanulás is javasolt továbblépési irány.

A Kadétprogramban részt veszünk, képzési programunkba beépítettük a Honvédelmi alapismeretek tárgy tanulását, részt vehetsz honvédelmi szakkörön, túrákon, versenyeken. A Kadétprogramban való részvétel a szakképzési ösztöndíjon felül további ösztöndíjakat tesz lehetővé. A katonai pályára készülőknek lehetőségük van érettségi tárgyként is választani.

Hároméves szakközépzőiskolai képzésben rendészeti őr képzést indítunk. Az itt végett tanulók - ahogy bármilyen más szakmával rendelkezők is - kétéves képzésben érettségi bizonyítványt szerezhetnek esti tagozaton, így a rendőr tiszthelyettes képzésbe való továbblépésre innen is lehetőség van.

Rendészeti technikusként és rendészeti őrként végzett tanulóink jelentősen rövidebb képzési idő alatt szerezhetik meg a rendőr tiszthelyettes szakmát.
Az iskola részéről kiemelt feladat a nyelvi képzés és a testnevelésen belül a fegyveres szervek felvételijére való fizikális felkészítés. A szakmai tárgyak tanításában rendőrtisztek, katasztrófavédelmi, személy- és vagyonőr szakemberek vesznek részt. A két nyári gyakorlatot a a rendőrség, a katasztrófavédelem és egy vagyonvédelmi cég bevonásával szervezzük meg.

A rendészet ágazatban érettségizettek részére indítjuk a ráépülő közszolgálati ügykezelő képzést. A Közszolgálati ügyintéző munkája során személyesen, írásban, telefonon vagy elektronikus kommunikációs csatornákon fogadja az ügyfelek megkereséseit. Kezeli a felmerült problémákat, felvilágosítást, tájékoztatást nyújt az ügyfelek részére, válaszol a szolgáltatásokkal vagy eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre. Közigazgatási eljárás keretén belül ügyeket kezel, jogkörében meghatározott eljárásokat folytat le. Gépírás, szövegszerkesztés tudás birtokában adminisztratív és dokumentációs feladatokat lát el. Ügyviteli feladatokat lát el.

Élelmiszeripari képzéseinkről

Hároméves szakképzőiskolai képzésben hentes és húskészítmény-készítő valamint pék-cukrász szakmákra lehet jelentkezni.
Kiterjedt kapcsolatainkkal a régióban több helyen tudunk gyakorló- képzőhelyet ajánlani.

A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászok is készítenek péktermékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hetntes készíti a húskészítményeket is, ilyenek pl. kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával a húsok és hústartalmú élelmiszerek biztonságosan jutnak a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja vásárlóit.

iskolai gyakorlatok

Húsipari termékgyártó Pék10. évfolyamtól kifutó képzéseink

Rendészeti és közszolgálat ágazati képzés - szakgimnázium

A képzés a 2016-tól, illetve 2018-tól felmenő kerettantervek szerint zajlik, a technikumi képzés beindulása miatt kifutó rendszerben.

A képzés főleg a rendőri pályára készülő tanulók körében népszerű, mert a négy éves tanulmányok végén szakmai tárgyból letett érettségi rövidített képzési időt (2 év helyett 1,5 év) jelent a rendőr tiszthelyettes képzésben, illetve az emelt szintnek megfelelő többletpontokat a NKE Rendészettudományi Karára készülőknek.

Az érettségivel együtt megszerzett "közszolgálati ügykezelő" szakmára alapozva iskolánkban 13. évfolyamon "közszolgálati ügyintéző" szakma is szerezhető. A közszolgálati ügyKEZELŐ személy-és vagyonőr jellegű szakma némi irodai ismerettel. A közszolgálati ügyINTÉZŐ viszont további irodatechnikai, adminisztrációs, ügyfélcentrikus kommunikáció ismeretek elsajátítása után irodai, ügyfélszolgálati munkakörök betöltésére tesz alkalmassá. Jelenlegi 5/13 osztályunkban a szakmai tárgyak oktatását a Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai végzik óraadóként.

Tanulóink részt vehetnek a Kadétprogramban, a tárgyból letett érettségi többletpontokat jelent az Altiszti Akadémián való továbbtanuláskor, illetve felvételi pontként figyelembe vehető tantárgy az NKE Honvédtisztképző Karán.

Rendészeti őr képzés - szakközépiskola

A szakközépiskolai képzés (lényegét tekintve változatlan tartalommal) szakképzőiskolai képzés néven indul szeptembertől, emiatt a régebbi tanterv kifutó jellegű, de maga a szakma változatlanul meghirdetésre kerül.
Három tanév után rendészeti őr szakmát szerezhetnek tanulóink. A képzés során a szakmai gyakorlatokat őrző-védő cégeknél teljesítik.
Ezt követően két év alatt szerezhető érettségi bizonyítvány. (Itt ötödik érettségi tárgyként beszámítják a szakmát, tehát csak négy tárgyból kell érettségizni.)
Az érettségi és a szakma birtokában a rendőr tiszthelyettes képzés rövidebb: két év helyett csak egy év.

Élelmiszeripari szakmáink - szakközépiskola

A szakközépiskolai képzés (lényegét tekintve változatlan tartalommal) szakképzőiskolai képzés néven indul szeptembertől, emiatt a régebbi tantervek kifutó jellegűek, de maguk a szakmák változatlanul meghirdetésre kerülnek. A Húsipari termékgyártó szakma nevet váltott: Hentes és húskészítmény-készítő szakmanéven fog indulni.
Iskolánk élelmiszeripari szakmacsoportban képez – immár több mint 25 éve – tanulókat , jelenleg Húsipari termékgyártó és Pék-cukrász szakmákban.


Érdekelhet még:

  • Felvételizőknek
  • Kadétprogram