Pécsi SZC
II. Béla Gimnáziuma,
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

2017/18. tanévre meghirdetett képzéseink

Rendészeti és közszolgálat ágazati képzés - szakgimnázium

A képzés főleg a rendőri pályára készülő tanulók körében népszerű, mert a négy éves tanulmányok végén szakmai tárgyból letett érettségi rövidített képzési időt (2 év helyett 1,5 év) jelent a rendőr tiszthelyettes képzésben, illetve az emelt szintnek megfelelő többletpontokat a NKE Rendészettudományi Karára készülőknek.
Az érettségivel együtt megszerzett "közszolgálati ügykezelő" szakmára alapozva iskolánkban ötödéven "közszolgálati ügyintéző" szakma is szerezhető. A közszolgálati ügyKEZELŐ személy-és vagyonőr jellegű szakma némi irodai ismerettel. A közszolgálati ügyINTÉZŐ viszont további irodatechnikai, adminisztrációs, ügyfélcentrikus kommunikáció ismeretek elsajátítása után irodai, ügyfélszolgálati munkakörök betöltésére tesz alkalmassá.

A középiskolai években már 9. osztálytól kezdve vannak szakmai órák is, melyeket rendőrtisztek, katasztrófavédelmi, személy- és vagyonőr szakemberek tartanak. Az iskola részéről kiemelt feladat a nyelvi képzés és a testnevelés, illetve fizikális felkészítés. A 10. és 11. évfolyam teljesítése után nyári gyakorlaton vesznek részt a tanulók, amit a rendőrség és a katasztrófavédelem bevonásával tartunk meg.

Tanulóink részt vehetnek a Katonasuli programban, a tárgyból letett érettségi többletpontokat jelent az Altiszti Akadémián való továbbtanuláskor, illetve felvételi pontként figyelembe vehető tantárgy az NKE Honvédtisztképző Karán.

Rendészeti őr képzés - szakközépiskola

Három tanév után rendészeti őr szakmát szerezhetnek tanulóink. A képzés során a szakmai gyakorlatokat őrző-védő cégeknél teljesítik tanulóink.
Ezt követően két év alatt szerezhető érettségi bizonyítvány. (Itt ötödik érettségi tárgyként beszámítják a szakmát, tehát csak négy tárgyból kell érettségizni.)
Az érettségi és a szakma birtokában a rendőr tiszthelyettes képzés rövidebb: két év helyett csak egy év.

Élelmiszeripari szakmáink - szakközépiskola

Iskolánk élelmiszeripari szakmacsoportban képez – immár több mint 25 éve – tanulókat , jelenleg Húsipari termékgyártó és Pék szakmákban. Kiterjedt kapcsolatainkkal a régióban gyakorlatilag mindenhol tudunk gyakorló- képzőhelyet ajánlani a 9. osztályt elvégző és a szintvizsgát teljesítő tanulók számára.

Legfontosabb gyakorlati képzőhelyeink:

Pék szakmában: Pécsváradi Aranycipó Kft, Szava bt. – Mohács, Arbasüt Kft – Komló, Tesco áruházak - Pécs, stb.

Húsipari termékgyártó szakmában: eF-eF Kft – Pécs, Pick Szeged Zrt Pécsi Gyáregysége, Balogh Bálint vállalkozó - Hidas, Becze József vállalkozó - Hird, Novro-Húspiac kft. - Pécs, Java-Hús kft. - Geresdlak, stb.

A képzések 3 évesek, az 9. évfolyam (szintvizsga) teljesítése után kell a tanulóknak tanulószerződést kötni a gyakorlóhelyekkel.

A szakma megszerzését követően két év alatt szerezhető érettségi bizonyítvány. (Itt ötödik érettségi tárgyként beszámítják a szakmát, tehát csak négy tárgyból kell érettségizni.)

Jelenleg futó képzéseink

A Húsipari termékgyártó és a Pék szakmák oktatása - 9.-ben már az új, 10., 11. osztályban pedig az előző szakmai kerettanterv szerint.

A jelenlegi "rendészet és közszolgálat" ágazati szakgimnáziumi képzésből két párhuzamos 9. osztályunk van. Felsőbb szakgimnáziumi évfolyamokon a (nagyon hasonló) korábbi "Rendészet" ágazati képzés folyik, két 10. és egy-egy 11. ill. 12. osztály.

Két gimnáziumi osztályunk van, 11. és 12. évfolyamosak jelenleg.