Pécsi SZC
II. Béla Gimnáziuma,
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma
Pécsvárad
Partnereink:Szava Bt.
Arbasüt Kft. Komló
Darumadár Kft. Sellye
Balogh Bálint vállalkozó Hidas
Becze József vállalkozó Hird
Húsgyúró Kft. Geresdlak
Kondi-Hús Kft. Szederkény
Mg. Zrt. Szabadszentkirály
Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ
Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pécsvárad

Rendőr szeretnél lenni?

Felvételizőknek     Katonasuli program iskolánkban

Nyolcadikos vagy? Érdekel, hogyan lehetnél rendőr? Akkor neked szól ez a tájékoztató!

Először érettségit kell szerezned.

Érettségi után jelentkezhetsz rendőrtiszt képzésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára (3 éves képzés), vagy két éves tiszthelyettes képzésre valamelyik rendészeti szakközépiskolába. (Adyliget, Körmend, Miskolc, Szeged).

Középiskolában jelenleg többféle képzéstípus létezik, ami segíti a rendőri pályára kerülést.

Belügyi rendészeti ismeretek fakultáció gimnáziumban:
(iskolánkban kifutó jelleggel) Lehetővé teszi, hogy 12. végén a tárgyból érettségizzen a tanuló, ami elfogadott felvételi tárgy a NKE Rendészettudományi Karán (az aktuális részleteket mindig a felvi.hu-ról kell kikeresni), a rendőr szakközépiskolákban pedig többletpontot jelent a tárgyból letett érettségi, de a képzési időt nem rövidíti, az két év.

Rendészet ágazatú szakgimnáziumi képzés:
Országosan kifutó jellegű, már nem lehet ilyenre jelentkezni - bár az első ilyen évfolyamok csak 2017 májusában érettségiznek majd. Nagyjából ugyanaz, mint az ezután következő pontban leírt képzés, csak nem szakmát kapnak, de a szakmai érettségivel betölthetnek munkaköröket.

Közszolgálati ügykezelő/ügyintéző szakgimnáziumi képzés:
A tanulók a szakgimnáziumi érettségi mellett "közszolgálati ügykezelő" szakmát is szereznek. Nevével ellentétben ez nem irodai jellegű szakma (további egy évet maradva viszont megszerezhető a "közszolgálat ügyintéző" szakma, ami már az), a betölthető munkakörök pl.: vagyonőr, testőr, parkolóőr, közterület-felügyelő. Rendőr szakközépiskolában továbbtanulva a képzési idő rövidebb: két év helyett csak másfél év. A szakmai tárgyból a magas óraszám miatt könnyebb az emelt érettségit letenni, ami pedig a rendőrtiszti pálya felé könnyíti meg az utat.

Rendészeti őr szakközépiskolai képzés:
Három év alatt lehet a "rendészeti őr" szakmát megszerezni, ami három év után biztonsági őr jellegű szakmát ad, nagyjából ugyanazokkal a betölthető munkakörökkel, mint a közszolgálati ügyintézőnél. Utána lehetőség van (mint minden más szakmánál - emiatt lett szakközépnek átnevezve) két év alatt érettségit szerezni, majd ezt követően a rendőr szakközépiskola két év helyett egy év képzési idővel végezhető el.

Rendészeti ügykezelő szakgimnáziumi képzés:
A közszolgálati ügykezelőhöz hasonló, de nekik az érettségit követően csak egy év a rendőr szakközépiskola. Cserébe viszont a középiskola bentlakásos (a helyben lakóknak is kötelező kollégiumba költözni), a délutáni kollégiumi nevelés is a rendőri pályára készít fel. (Csak két helyen indul az országban, Miskolcon és Békéscsabán).

Miért válaszd iskolánkat?

Szoros a kapcsolatunk a rendőrséggel, óraadóként elsősorban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tartják a szakmai tantárgyakat.

Képzésünk színvonalas (bővebben eredményeink... menüpont).

Mindkét tagozatunkon segítjük az ECDL vizsgára való felkészülést, ami szintén többletpont a rendőr szakközépiskolák felvételijén. Testnevelő kollégáink pedig a szakközépiskolák fizikális felvételijét szem előtt tartva állították össze helyi tantervüket.

Tanulóink kollégiumi elhelyezést vehetnek igénybe!