SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203049/002 (technikai: 520335) | 7720 Pécsvárad, Vak Béla utca 8.

Intézmény logo

Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2023. dec. 1.


Apaceller-Czigola Orsolya

  Novemberben kétszer jártak diákjaink a Nemzetiben

  Az öldöklés istene és a Valahol Európában is feledhetetlen élményt nyújtott

  Novemberben kétszer jártak diákjaink a Nemzetiben

  November 7-én a Pécsi Nemzeti Színház kamaratermében iskolánk számos tanulója megtekinthette Yazmina Reza „Az öldöklés istene” című vígjátékát. A magyar származású francia írónő 2007-ben megjelent könyvéből Roman Polanski rendező 2011-ben készített nagysikerű filmet 4 világsztár szereplésével.

  A történet szerint két tizenéves fiú összeakasztja a bajszát a helyi játszótéren. Az eredmény: felduzzadt ajkak és törött fogak. Ezután az ”áldozat” szülei meghívják a „támadó” szüleit az otthonukba, hogy megbeszéljék a történteket. A szülők először még nem esnek egymásnak, hanem leülnek civilizáltan megvitatni a dolgot. Az „öldöklés istene” azonban rájuk zárja az ajtót, és innentől nincs menekvés: szembesülniük kell nemcsak gyereknevelési, de egész életük és házasságuk csődjével. Kiderül, hogy ők sem jobban a gyerekeknél, az őszinteség hiánya, az előítéletek és a sértettség mozgatják tetteiket és gondolataikat. A vérbő komédia nevettető, rendkívül humoros részei közben rádöbbenhetünk arra, hogy mennyi igazság lapul a kiélezett helyzetekben, melyre a színdarab rendkívüli módon világít rá.

  November 23-án a nagyteremben technikum 9. osztályos és kollégista diákjaink lehettek részesei a „Valahol Európában” című musicalnek, melyet már évek óta nagy sikerrel játszanak a Pécsi Nemzeti Színházban. Ez a darab ma döbbenetesen aktuális, hiszen a világ számos részén most is harcok dúlnak és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat.

  A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Kóborlásuk során sok ellenséggel, de barátokkal, jóakarókkal is találkoznak – így például egy nemes lelkű művésszel, Simon Péterrel, aki megtanítja őket a zene, az éneklés csodálatos hatalmára. És persze arra, hogy a legnagyobb ínség idején sem szabad elfelejtkezni az olyan örök értékekről, mint a barátság, a hűség, a segítőkészség és a bátorság.

  Dés László csodálatos zenéje, az ijesztően eredeti háborús hanghatások, a színészek és gyerekszereplők fergeteges játéka, továbbá a mondanivaló elgondolkoztató jellege mind-mind feledhetetlenné és igazán élővé, befogadhatóvá teszik az előadást.

  További képek itt.

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  ÉTKEZÉSI TÉRÍTÉSI DÍJAK BEFIZETÉSE

  ÉTKEZÉSI TÉRÍTÉSI DÍJAK BEFIZETÉSE

  2024. február havi étkezési térítési díjak befizetésének időpontja

  2024. febr. 3.


  Gazdasági Hivatal

  A kultúra napját színházzal ünnepeltük

  A kultúra napját színházzal ünnepeltük

  Nevetésben nem volt hiány a Nemzetiben

  2024. jan. 26.


  Apaceller-Czigola Orsolya

  Karácsonyváró nap

  Karácsonyváró nap

  Így készültünk az ünnepre

  2023. dec. 27.


  Apaceller-Czigola Orsolya


  Partnereink

  SZC logo

  Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum


  Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium

  7720 Pécsvárad, Vak Béla utca 8.

  Telefon: +3672465030

  E-mail: titkarsag.bela2@gmail.com

  OM azonosító: 203049/002 (technikai: 520335)


  2024Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium