SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203049/002 (technikai: 520335) | 7720 Pécsvárad, Vak Béla utca 8.

Intézmény logo

Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Felnőtteknek

Felnőtteknek

Felnőttképzés, felnőttoktatás

Általános tájékozódásként ajánljuk az Innovatív Képéstámogató Központ prezentációját a felnőttek szakmaszerzési lehetőségeiről a szakképzés új rendszerében.


Alapszakmák

2021. január 1-től ún. alapszakmát csak szakképző intézmény szervezésében, iskolarendszerű formában lehet tanulni.
Az első és második szakma megszerzése ingyenes, ráadásul a régebbi (OKJ) képzésben megszerzett szakmák ebbe nem számítanak bele.
Felnőttképzési jogviszonyban az összóraszám 40%-ra, a képzési idő negyedére csökkenthető. Alapszakmák esetében ez azt jelenti, hogy ami a tanulói jogviszonyban kettő (vagy a közismereti tartalmak - matematika, testnevelés, stb. - miatt három) éves, azaz négy féléves képzés, az akár fél év alatt is elvégezhető. Ebben az esetben ez akkora óraterhelést jelent, mint egy főállású munkahely. Az egyik megvalósítási variáció tehát a fél éves intenzív képzés, ami főállású munka mellett nehezen képzelhető el. A másik variációban a képzési idő marad két év, ez esetben heti két délután+este rááldozásával teljesíthető a képzés.

Köztes megoldás - ami az érdeklődők között a legnépszerűbb volt -, hogy az elméleti anyagrészek távoktatásban, önálló tanulással kerülnek feldolgozásra, az iskolában elsősorban gyakorlati jellegű tanítás folyik, így egy év alatt, heti 13-14 iskolai órával megtanulható egy szakma. Ha valaki már rendelkezik szakmai tudással vagy annak egy részével, akkor azokra a foglalkozásokra nem kell bejárnia. Például ha más szakma keretében már tanult vállalkozási ismereteket, akkor azt a bizonyítványa alapján beszámítjuk. Ha mondjuk már tud leveles tésztát készíteni, akkor ha ezt megmutatja, nyilván nem kell erre a részre jönnie. A szakmai vizsga a megújult szakképzési rendszerben független vizsgaközpontokban történik, és a gyakorlati tudáson van a hangsúly. A korábbi szóbeli tételsor és vizsga megszűnt, van egy "interaktív vizsgarész", ahol teszt-szerűen kérik számon az elméleti tudnivalókat és egy "projektfeladat", ahol a gyakorlatban kell a szakmai tudást bemutatni. A szakmai gyakorlat, rutin megszerzése tehát kifejezetten fontos, ez része a képzésnek (nagy valószínűséggel az iskolai tanműhelyben, de ha egy cégnél meg tudja oldani valaki, arra is van lehetőség). Iskolánkban Pék, Pék-cukrász, Hentes és húskészítmény-készítő szakmákra lehet jelentkezni, belépési feltétel: befejezett 10. osztály.

Jelentkezni lehet

  • elektronikus úton: 

Elektronikus jelentkezési lap pék képzésre >>

Elektronikus jelentkezési lap pék-cukrász képzésre >> 

vagy

  • papír alapon:

Kézi kitöltésű jelentkezési lap >>
A kitöltött jelentkezési lapokat az iskola címére postai úton lehet eljuttatni, vagy személyesen leadni a titkárságon, vagy beszkennelve emailben elküldeni az iskola e-mail címére.

Érdeklődni személyesen az intézmény címén lehet 8-15 óráig.

Jelenleg egy pék osztályunk végez 2023 júniusában. Az előző évben végzett pékekre alapozva (+1 fő, aki korábban szerzett pék szakmát) 2022 szeptemberében ráépülő pék-cukrász osztályt indítottunk, ők idén tavasszal végeztek.  2023 szeptemberében újabb pék, illetve pékre ráépülő pék-cukrász képzés indítását tervezzük.

Aktuálisan hirdetett képzéseink legörgetve olvashatók.

Szakképesítések

Az első szakképesítés (minden, ami nem alapszakma és nem felsőoktatás, az szakképesítés)  szintén ingyenesen megszerezhető az állam által fenntartott szakképző intézményekben. Iskolánkban a "személy- és vagyonőr" szakképesítés megszerzését célzó képzést indítjuk, jellemzően május második felében, szeptemberi vizsgázási lehetőséggel. Csoportos igény esetén más időpontban is megszervezhető.

Elektronikus jelentkezési lap személy- és vagyonőr képzésre >>

Aktuálisan hirdetett képzéseink legörgetve olvashatók.

Érettségit adó 2 éves képzés

Akik már rendelkeznek ötödik érettségi tárgyként elfogadható szakmával, azok számára érettségi vizsgára felkészítő két tanéves, esti tagozatú képzést szervezünk. A képzés a négy érettségi tárgyra koncentrál (magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv, történelem). "SNI" felmentés esetén a helyettesítő tantárgy a földrajz vagy a biológia lehet.

Elektronikus jelentkezési lap két éves, érettségire felkészítő képzésre


Partnereink

SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum


Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium

7720 Pécsvárad, Vak Béla utca 8.

Telefon: +3672465030

E-mail: titkarsag.bela2@gmail.com

OM azonosító: 203049/002 (technikai: 520335)


2024Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium